Sambian yritysmaailman grand old lady

Christine Mulundika ryhtyi pienyrittäjäksi jouduttuaan lopettamaan poliittisen uransa. Nyt hän auttaa muita naisia perustamaan omia yrityksiä.

Christine Mulundika, kuva: Jenni Gästgivar Itseluottamus, jämäkkyys, mutta samalla ystävällisyys ovat hyvän yrittäjän ominaisuuksia, Sambian naisyrittäjien liiton puheenjohtaja Christine Mulundika luettelee. Kuva: Jenni Gästgivar

Parhaimmillaan traagiset tapahtumat auttavat ihmistä löytämään elämälleen oikean suunnan. Näin kävi sambialaiselle Christine Mulundikalle. Vielä 1980-luvulla Mulundika oli arvostettu poliitikko. Kun vuoden 1991 vuoden vaalien jälkeen hallitus vaihtui, Mulundikan oli jätettävä politiikka.

"Politiikka on arvaamatonta. Yhtenä päivänä olet huipulla ja toisena päivänä olet katuojassa", Mulundika sanoo 18 vuotta tapahtuneen jälkeen.

Vuosi poliittisen uran päättymisen jälkeen Mulundikan aviomies kuoli yllättäen. Hänen elätettäväkseen jäi kaksi kouluikäistä tytärtä. Jotain oli keksittävä, jotta perhe sai katon päänsä päälle ja ruokaa pöytään. Vaatteet ja niiden tekeminen olivat aina kiinnostaneet Mulundikaa, joten hän päätti perustaa tekstiilialan yrityksen.

Rahat yrityksen perustamiseen hän otti säästöistään, joita oli kertynyt vuosien saatossa. Entisenä poliitikkona hän tunsi vaikutusvaltaisia ihmisiä ympäri Sambiaa, joten asiakkaiden hankkiminen ja kontaktien luominen sujui alussa helposti.

Tukea naisyrittäjille

Tänä päivänä Mulundika auttaa muita naisia perustamaan omia yrityksiä. Hän on Sambian naisyrittäjien liiton (Zambia Federation of Association of Women in Business) puheenjohtaja.

Liiton tarkoituksena on kannustaa naisia perustamaan pienyrityksiä ja laajentamaan jo olemassa olevia yrityksiä. Lisäksi se auttaa naisia saamaan rahoitusta yrityksen perustamiseksi, järjestää naisille koulutusta, kuten tietotekniikkakursseja ja mainostaa yrityksiä erilaisissa tilaisuuksissa.

Menetykset pakottivat itsenäistymään

Mulundika on miehensä lisäksi menettänyt esikoisensa, joka kuoli aidsiin kaksi vuotta sitten. Tyttären kuoltua isoäidistä tuli lapsenlasten huoltaja.

Menetykset ovat pakottaneet hänet itsenäistymään ja kasvattaneet hänestä vahvan taistelijan. Kuten Mulundia, myös monet muut sambialaisnaiset joutuvat luopumaan puolisoistaan. Aids, auto-onnettomuudet ja malaria tappavat miehet nuorina. Toisaalta mies saattaa löytää kauniimman ja nuoremman puolison.

Nykynainen ei voi elää miehen rahoilla, vaan hänen on tienattava itse rahaa, jotta oma ja lasten tulevaisuus on turvattu.

"Kannustan kaikkia naisia poistumaan hellan äärestä ja astumaan ulos kodin ulkopuoliseen työmaailmaan. Ikinä et voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan. Miehesi saattaa häipyä tai kuolla ja perhe jää sinun elätettäväksesi."

Uusia työpaikkoja talouskriisin keskelle

Naisten työllistymisestä on hyötyä paitsi naisille ja heidän perheilleen myös koko Sambialle. Naisyrittäjät luovat työllisyyttä maahan, jossa työttömyys on globaalin taloudellisen kriisin keskellä suuri ongelma.

Mulundika työllistää tällä hetkellä itsensä lisäksi kaksi osa-aikaista työntekijää. Puheenjohtajan pesti ja lukuisat muut luottamustoimet vievät niin paljon aikaa, ettei aikaa oman yrityksen laajentamiseen ole. Mulundika kuitenkin kannustaa naisia laajentamaan yrityksiään, jotta vienti ulkomaille lisääntyisi ja Sambia vaurastuisi.

Mulundika on tyytyväinen pienyritykseensä. Hän pystyy elättämään itsensä lisäksi viisi orpolasta, jotka asuvat hänen luonaan ja keskittymään oleelliseen, eli muiden auttamiseen.

Mulundika on koulutukseltaan opettaja. Halu auttaa muita ajoi hänet opettajaksi ja myöhemmin poliitikoksi ja liiton puheenjohtajaksi.

Tähtäimessä tasa-arvoinen Sambia

Mulundika haaveilee, että hänellä olisi jonain päivänä enemmän aikaa leikkiä lapsenlastensa. Tasa-arvotaistelua hän ei aio lopettaa edes eläkkeelle jäätyään.

"Olen koko ikäni ollut mukana ajamassa naisien oikeuksia. Naisaktivistit ovat saavuttaneet paljon, mutta meillä on vielä paljon töitä tehtävänä."

Mulundika haavekuvissa naisten ja miesten palkkaerot ovat historiaa ja naiset työllistyvät miesten tavoin kaikille aloille. Samat haavekuvat taitavat siintää suomalaisten naisten silmissä.

Teksti Anna-Kaisa Niinikoski
Kuvat Jenni Gästgivar

Osaaminen esille 

Sambian naisyrittäjien liitto (Zambia Federation of Association of Women in Business) järjesti viime syyskuussa yhdessä Kansainvälisen työjärjestön, ILOn (International Labour Organization) kanssa naisyrittäjien markkinat. Päivän kestäneen tapahtuman aikana naiset pääsivät esittelemään omia yrityksiään. Mukana oli niin aloittelijoita kuin konkareitakin kaikilta aloilta. Naisyrittäjien liiton puheenjohtaja Christine Mulundika oli tyytyväinen tapahtumaan.

Christine Mulundika, kuva: Jenni Gästgivar Joyce Mibenge perusti African joy nimisen yrityksen kahdeksan vuotta sitten. Hän neuvoo Christine Mulundikan tavoin uusia naisyrittäjiä.

"Olen ylpeä näistä naisyrittäjistä, jotka rohkeasti tuovat osaamistaan ja töitään esille. He haluavat pyyhkiä pois pölyttyneet asenteet ja rakentaa yhdessä miesten kanssa Sambiasta taloudellisesti itsenäisen valtion."

Miesten tuella

Mulundikan mukaan puolison tuki merkitsee naisyrittäjille paljon. Joskus puolison asenne ratkaisee sen, ryhtyykö nainen yrittäjäksi vai ei.

Beatrice Nyathandon aviomies ehdotti, että vaimo perustaisi oman tekstiilialan yrityksen, koska Nyathando oli tyytymätön silloiseen työhönsä.

"Ilman miestäni en olisi tehnyt elämänmuutosta. Hän tuki minua sekä henkisesti että taloudellisesti."

Muutama vuosi sitten Nyathando laajensi yritystään ja perusti hyvinvointikeskuksen, jossa toimii vaateliikkeen lisäksi kauneushoitola ja ravintola. Hän on onnistunut antamaan yrittäjyydestä positiivisen kuvan lapsilleen. Kaikki hänen lapsensa ovat aikuisiällä perustaneet oman yrityksen.

 

kauppa
työ