Ahtisaari-päivillä puhutaan rauhanvälityksestä ja ratkaistaan arjen konflikteja

Ahtisaari-päivät 2013

 

Ahtisaari-päiviä vietetään marraskuun alussa jo kolmatta kertaa. Tänä vuonna Ahtisaari-päivien päätapahtumapaikkana on Kuopio. Kouluissa vierailevat niin presidentti Ahtisaari, ulkoministeri Tuomioja kuin ulkoministeriön ja CMI:n työntekijät.

Vihapuhe on tullut terminä tutuksi suomalaisille viimeisen vuoden aikana. Samalla sovitteluun ja arjen konfliktien ratkaisuun tarvitaan yhä enemmän keinoja.

”Konfliktien ehkäisy ja niiden rauhanomainen ratkaisu on keskeistä hyvinvoinnin takaamiseksi niin kansainvälisesti kuin täällä Suomessa. Sovinto syntyy arjen teoista, toisen ihmisen kunnioituksesta ja halusta hyväksyä erilaisuutta.  Meillä, jotka olemme jo vuosikymmenten ajan saaneet nauttia rauhasta ja kehityksestä, on myös suuri vastuu auttaa niitä 1,5 miljardia ihmistä, jotka elävät väkivaltaisten konfliktien keskellä joka päivä”, CMI:n (Crisis Management Initiative) toiminnanjohtaja Tuija Talvitie muistuttaa.

Tähän ajankohtaiseen aiheeseen pureudutaan myös kolmansien Ahtisaari-päivien yleisötapahtumassa Itä-Suomen yliopistolla Kuopiossa 7. marraskuuta. Keskustelutilaisuuden teemana on konfliktinratkaisu, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja vihapuhe.

Keskustelijoina mukana ovat presidentti Martti Ahtisaaren lisäksi sosiologian professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta, johtaja Jukka Tuononen Kriisinhallintakeskus CMC:stä ja juristi Kristiina Kouros Ihmisoikeuskeskuksesta. Tilaisuuden juontaa Savon Sanomien päätoimittaja Jari Tourunen. Tervetuliaissanat lausuu Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen. Tilaisuuden päätteeksi järjestetään yleisökeskustelu.

Ulkoministeri keskustelee konflikteista Etu-Töölön lukiolaisten kanssa

Ahtisaari-päivien keskeisenä tarkoituksena on myös luoda keskustelua arjen sovittelusta kouluissa ympäri maan.

Presidentti Ahtisaari vierailee Kuopiossa Martti Ahtisaaren koulussa ja Lyseon lukiossa ja palkitsee samalla koululaisten valitsemia sovittelijaoppilaita. Kuopion kouluihin jalkautuu myös ulkoministeriön ja CMI:n työntekijöitä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vierailee Ahtisaari-päivänä 7. marraskuuta helsinkiläisessä Etu-Töölön lukiossa. Lukiolaiset keskustelevat ministerin kanssa konflikteista ja sovittelusta.

”Rauhanvälittäminen on yksi ulkopolitiikkamme prioriteeteista ja rauha ja turvallisuus ovat kestävän kehityksen edellytyksiä. Pidän tärkeänä, että näistä teemoista keskustellaan myös kouluissa. Olisikin hienoa, jos mahdollisimman moni koulu osallistuisi tähän tulevien sovittelijasukupolvien kasvattamiseen”, ministeri Tuomioja toteaa.

Koululaiset voivat osallistua päivän viettoon eri tavoin ympäri maata. Rauhanrakentamista voi harjoitella esimerkiksi itsenäisesti verkkopelin avulla tai opettajan johdolla kuvitteellisessa Kurkumin valtiossa pelattavan roolipelin muodossa. Erilaisia materiaaleja löytyy Ahtisaari-päivien verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Media on tervetullut seuraamaan tapahtumia.

http://www.ahtisaaripaivat.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.facebook.com/ahtisaaripaiva(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Twitter:  #Apaiva(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ahtisaari-päivien tarkoitus on lisätä tietoa rauhanvälityksestä kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Pyrkimyksenä on tuoda rauhantyö ja sovittelu osaksi jokaisen arkipäivää käsittelemällä teemaa niin kouluissa, yleisötilaisuuksissa kuin asiantuntijatasollakin. Ahtisaari-päiviä vietetään vuosittain marraskuussa aina Martin päivän (10.11.) tienoilla. Ensi vuonna Ahtisaari-päivien tapahtumapaikkana on Turku. Ahtisaari-päivät on ulkoministeriön järjestämä tapahtuma.