Offentlig diskussion om statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse den 3 november i Jyväskylä

Pressmeddelande 247/2004
15.10.2004


Utrikesministeriet anordnar i samarbete med försvarsministeriet och inrikesministeriet offentliga diskussioner om statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse. Nästa diskussion hålls i Jyväskylä onsdagen den 3 november kl. 18.00-19.30 i stadsbibliotekets Minna-sal, adress Vapaudenkatu 39-41.

De inledande anförandena hålls av statssekreterare Risto Volanen från statsrådets kansli, understatssekreterare Jaakko Laajava från utrikesministeriet och överste Arto Räty från försvarsministeriet. Efter anförandena har publiken möjlighet att ställa frågor och delta i diskussionen.

Den försvars- och säkerhetspolitiska redogörelsen 2004 är statsrådets linjedragning som fastställer Finlands säkerhets- och försvarspolitiska principer och mål samt en ram för verkställandet av dessa inom olika sektorer. Redogörelsen innehåller en genomgång av förändringarna i Finlands internationella omvärld och deras konsekvenser för Finlands handlingskapacitet och säkerhet i ett vidare perspektiv fram till 2010-talet.

Den första diskussionen hölls i Helsingfors den 30 september under ledning av utrikesminister Erkki Tuomioja. Vid diskussionen den 13 oktober i Lahtis deltog försvarsminister Seppo Kääriäinen och vid diskussionen i Tammerfors den 20 oktober hölls det inledande anförandet av utrikesminister Erkki Tuomioja.

Diskussionen är öppen för allmänheten.

Följande diskussioner anordnas måndagen den 8 november i Kajana och Joensuu.

Om dessa och eventuella övriga diskussioner informeras särskilt.

Redogörelsen inklusive sammandrag har publicerats på svenska och finska på statsrådets(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), utrikesministeriets(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och försvarsministeriets(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) webbsidor.

Närmare upplysningar:
Europainformationens chef Pirkko Hämäläinen, tfn (09) 1605 5813, mobiltfn 040 551 5787
eller regioninformatör Kari Kakko vid Europainformationen i Mellersta Finland, tfn 010 345 6350, mobiltfn 040 510 7525.

Europainformationens webbsidor(Länk till en annan webbplats.)

utrikes- och säkerhetspolitik