Enhetligt genomförande av sanktioner i fokus vid gränsstaternas andra möte i Vilnius

En grupp europeiska stater med gräns mot Ryssland samlades i Vilnius för att diskutera kringgående av sanktioner, i synnerhet frågor om handelsrutter och -mönster. Gränsstaterna kom överens om konkreta gemensamma åtgärder för att stärka genomförandet av sanktioner och förhindra kringgående.

(Översättning)

Den 23 oktober hölls det andra mötet mellan europeiska stater med gräns mot Ryssland i Vilnius. I mötet deltog företrädare för utrikesministerierna och tullmyndigheterna i Estland, Finland, Lettland, Litauen, Norge och Polen  (nedan gränsstaterna) samt Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF).

Under mötet diskuterades de handelsrutter och -mönster som används för att kringgå sanktioner. Mötesdeltagarna diskuterade behovet av proaktivt informationsutbyte och ökad medvetenhet i den offentliga och den privata sektorn, vikten av att ytterligare öka pressen på Ryssland och dess allierade Belarus och Iran samt behovet att utveckla regionalt samordnade insatser för att undanröja alla diskrepanser i genomförandet som undergräver sanktionernas effektivitet. 

Som ett resultat kom deltagarna överens om konkreta åtgärder för att stärka ett enhetligt genomförande av sanktionerna, vilket bör vara främsta prioritet för att genomförandet ska ske effektivt och fullskaligt och rubba Rysslands förmåga att fortsätta anfallskriget mot Ukraina. Gränsstaterna kommer att fortsätta arbetet för enhetliga tullkontroller, harmonisera beviljandet av tillstånd och öka det regelbundna utbytet av information och bästa praxis. 

Gränsstaternas första möte (Länk till en annan webbplats.)hölls i Helsingfors i maj 2023. 

Vilnius den 23 oktober

Estland
Finland
Lettland
Litauen
Norge
Polen
 

Mer information

  • Pia Sarivaara, teamledare, sanktionsteamet, rättstjänsten, utrikesministeriet, tfn +358 295 350 660, [email protected]
  • Sami Rakshit, direktör för bevakningsavdelningen, Tullen, tfn +358 40 332 2506, [email protected]