Utrikesministrarna förberedde Europeiska rådet

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 346/2004
2.11.2004


Europeiska unionens utrikesministrar förberedde tisdagen den 2 november Europeiska rådet, som kommer att hållas i Bryssel i slutet av veckan. Den ständige EU-representanten Eikka Kosonen representerade Finland vid rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser. Utrikesminister Erkki Tuomioja blev tvungen att lämna återbud på grund av influensa.

De huvudsakliga frågorna vid Europeiska rådet den 4 och 5 november är förberedelserna av översynen av Lissabonstrategin efter halva tiden samt godkännandet av det fleråriga Haagprogrammet för rättsliga och inrikes frågor. Dessutom har man för avsikt att ta upp medborgarinformationen och kommissionens rapporter om EU:s utvidgning.

Medlemsstaternas utrikesministrar diskuterade dessutom aktuella frågor gällande yttre förbindelser som ännu kommer att tas upp av stats- och regeringscheferna. Huvudtemat är Irak. Avsikten är att landets interimistiska statsminister Ijad Allawi skall delta i Europeiska rådets lunch. Andra frågor som kommer att tas upp är läget i Mellanöstern, Iran och Sudan.

Utrikesministrarna förberedde även toppmötet mellan EU och Ryssland, som kommer att hållas i Haag den 11 november. Avsikten är att man skall diskutera utvecklingen av de fyra gemensamma områden som inrättades vid toppmötet i S:t Petersburg i maj 2003.

Närmare upplysningar: Jari Luoto, understatssekreterare för EU-ärenden, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2182, och biträdande avdelningschef Ritva Koukku-Ronde, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5390

EU
utrikes- och säkerhetspolitik