Utrikesminister Valtonen reser till Norge för att delta i Nordiska rådets session

Utrikesminister Elina Valtonen besöker Oslo den 1 november och deltar i Nordiska rådets 75:e session. Utrikesminister Valtonen deltar i utrikesministrarnas möte i Nordiska rådets plenum och i de nordiska utrikesministrarnas N5-möte.

Utrikesminister Valtonen håller ett kort anförande om nordiskt samarbete under Nordiska rådets session. Dessutom kommer utrikesministrarna och företrädarna för Åland, Grönland och Färöarna att träffa Nordiska rådets presidium.

De nordiska utrikesministrarnas N5-möte hålls i samband med Nordiska rådets session. Ministrarna diskuterar aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, bland annat läget i Mellanöstern och de nordiska ländernas stöd till Ukraina.

Utrikesminister Valtonen har också enskilda möten i Oslo med Norges och Islands nyligen utnämnda utrikesministrar.

”Samarbetet mellan de nordiska länderna är nu intensivare än någonsin tidigare. Det är viktigt att vi diskuterar aktuella frågor med våra närmaste partnerländer. Våra länders gemensamma värdegrund gör det möjligt att främja samarbetet inom olika områden, såsom utrikes- och säkerhetspolitik och krisberedskap”, konstaterar minister Valtonen.

Information om Nordiska rådets session finns på Nordiska rådets webbplats(Länk till en annan webbplats.).



 

Ytterligare information

  • Johanna Lukkarila, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn 0295 350 834
  • Christina Lehtinen, ställföreträdande enhetschef, enheten för norra Europa, tfn 0295 351 787
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]