Europarådet godkände romskt forum

Pressmeddelande 250/2004
3.11.2004


Republikens president Tarja Halonens initiativ om ett romskt forum har förverkligats. Europarådets ministerkommitté beslutade onsdagen den 3 november i Strasbourg att organisationen kan ingå ett partnerskapsavtal med det nyligen inrättade Europeiska romska forumet.

Forumet ger romerna en gemensam röst i beslutsfattandet gällande romer i Europa. Till forumet väljs representanter från alla europeiska länder där det bor romer. Den romska befolkningen omfattar ca tio miljoner personer och är Europas största minoritet. De diskrimineras och deras sociala och ekonomiska ställning är svag överallt.

Forumet är en oberoende internationell förening grundad av romer, och dess relationer till Europarådet regleras med ett avtal. I avtalet definieras forumets resurser samt dess representanters deltagande verksamheten vid Europarådets organ. Forumet kan även samarbeta med andra organ, såsom EU och OSSE, och kan även fungera som rådgivare för till exempel regeringar och internationella organisationer.

President Halonen presenterade sitt initiativ vid Europarådets parlamentariska generalförsamling i januari 2001. Bakgrundstanken var att ge romerna en möjlighet att delta i det beslutsfattande som gäller dem på europeisk nivå samt att främja genomförandet av romernas mänskliga rättigheter.

Finland bearbetade initiativet tillsammans med de romska organisationerna till ett förslag som därefter togs upp för behandling vid en arbetsgrupp inom Europarådets ministerkommitté under ledning av Finlands ambassadör Ann-Marie Nyroos. Arbetsgruppen kom fram till en modell utarbetad av Finland och Frankrike, enligt vilken forumet är ett oberoende, rådgivande organ som fungerar i anslutning till Europarådet, men inte som en del av det.

Forumet utvecklades i samarbete mellan ministerkommitténs arbetsgrupp och representanter för romerna. Ministerkommittén fastställde vilka villkor forumet skulle uppfylla för att Europarådet skulle kunna ingå avtal med det. Dessa villkor omfattar bland annat geografisk representativitet, jämställdhet mellan könen och ett demokratiskt tillvägagångssätt samt anger inom vilka ämnesområden man förväntar sig rådgivning. Romerna å sin sida utarbetade forumets stadga och inrättade en forumförening senaste juli.

Forumets huvudsakliga uppgift är att stöda romernas deltagande i det beslutsfattande som gäller dem samt en ökad integrering i samhället. Nyckelområden är minskad diskriminering och rasism samt en bättre utbildning, sysselsättning och hälsovård.

Forumet tar på begäran eller på eget initiativ ställning till ärenden som berör romerna, vidtar initiativ och ger konsultation, utöver till Europarådet, även till övriga internationella organisationer, regeringar och lokala myndigheter. För dessa kan forumet erbjuda ett organ som kan höras i romska ärenden.

Till forumets generalförsamling kan väljas högst 75 ledamöter. Största delen av dessa är nationella ledamöter, medan resten kommer från de mest betydande internationella romska organisationerna. Valet av nationella ledamöter pågår som bäst. Den första generalförsamlingen torde hållas inom några månader i Strasbourg.

Närmare upplysningar: ambassadör Ann-Marie Nyroos, Finlands representation vid Europarådet, tfn +33 608 527348, e-post: [email protected], och informatör Tuija Zapasnik, Finlands representation vid Europarådet, tfn +33 607 369711, e-post: [email protected]

Europeiska romska forumet