EU:s utveckling snabbast inom säkerhets- och försvarspolitiken

Pressmeddelande 246/2004
26.10.2004


Utrikesminister Erkki Tuomioja bedömde att Europeiska unionen under de senaste fem åren utvecklats snabbast inom säkerhets- och försvarspolitiken. Han tror att unionen under de närmaste åren även kommer att utvecklas genom mellanstatligt samarbete, exempelvis genom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, då utvidgningen gör att det går långsammare att skapa gemenskapspolitik. Tuomioja anser dock att gemenskapsmetoden fortfarande är livsduglig och den mest effektiva metoden för att fatta beslut inom den utvidgade unionen. Tuomioja höll tisdagen den 26 oktober inledningsanförandet vid det seminarium om framtiden för EU:s yttre förbindelser som organisationen Europe 2020 anordnade i Helsingfors.

Tuomioja påpekade att Finland stödde tillämpningen av beslut med kvalificerad majoritet inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken redan vid förhandlingarna om Amsterdamfördraget och beklagade att det nya konstitutionella fördraget inte går tillräckligt långt i detta hänseende. Enligt vår åsikt borde EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik i högre grad grunda sig på kompromisser som godkänts av en majoritet, inte på åsikterna hos en eller två medlemsstater som är redo att stoppa unionens verksamhet, sade Tuomioja.

Tuomioja sade i sitt tal att orsaken till att EU i början av 1990-talet misslyckades i sin politik för Västra Balkan var att man inte hade talat med en gemensam röst. Unionen överskattade sina möjligheter att sköta krisen i Jugoslavien och förlorade en del av sin trovärdighet både i sina medborgares och i den övriga världens ögon. Efter det har mycket förändrats och unionen har lyckats fatta beslut bland annat om en gemensam politik för Västra Balkan och för Mellanöstern. Man har förstått att utvidga sitt verksamhetsfält från att enbart koncentrera sig på ekonomiska frågor till att även svara på den globala politikens utmaningar, konstaterade Tuomioja.

Unionen har även blivit mera ambitiös och villig att ta ledningen i egna händer. Som ett aktuellt exempel nämnde Tuomioja EU:s aktiva ansträngningar för att finna en diplomatisk lösning på frågan om Irans kärnkraftsprogram.

Den största utmaningen för EU:s framtida verksamhet anser Tuomioja vara anpassningen av unionens krishanteringsförmåga till olika slags kriser. Konflikterna har förändrats och i och med det måste även insatserna förändras. Vi har inte längre att göra med attacker från andra stater, utan med överträdelser av den mänskliga säkerheten. Detta förutsätter ett tillvägagångssätt som förenar både civil och militär krishantering, påpekade Tuomioja.

Närmare upplysningar: pressattaché Susanna Parkkonen, utrikesminister, mobiltfn 040 545 1275

Utrikesminister Tuomiojas tal "Shaping the EU’s Future Role in the World"

EU