Utrikesministeriet på resemässan

Pressmeddelande 21/2005
18.1.2005


Utrikesministeriet deltar nu för andra gången med en egen avdelning i resemässan Matka vid Helsingfors mässcentrum den 20-23 januari. Vid avdelningen presenteras utöver de konsulära tjänsterna även särskilt resemeddelandena på ministeriets webbsidor och andra nättjänster med anknytning till resande, samt utrikesministeriets mobiltjänst, som innebär överföring av resemeddelanden eller kontaktuppgifter i form av textmeddelanden.
Utrikesministeriets mässavdelning är 6n39.

I samband med utrikesministeriets mässavdelning finns även en delutställning som förevisar den luftbro med hjälp av vilken finländska turister evakuerades från Thailand 27.12.-2.1.

Torsdagen den 20 januari kl. 10.00 anordnar utrikesministeriet en tillställning i mässcentrets Ballroom 2, där konsulära enhetens chef Pekka Hyvönen för resebranschen redogör för ministeriets resemeddelanden och konsulära tjänster samt svarar på allmänna frågor och frågor om krishanteringen i samband med naturkatastrofen i Asien. En likadan tillställning anordnas även under mässdagen för allmänheten lördagen den 22 januari kl. 10.00 i mässcentrets Ballroom 2.

Utrikesministeriet har redan i tre års tid på sina webbsidor formin.finland.fi/service(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) publicerat resemeddelanden över ca 150 länder utarbetade av representationerna. Målsättningen är att erbjuda information så att de som ämnar resa någonstans kan planera sin resa och göra en bedömning över de rådande förhållandena vid resmålet. Vid behov kan ministeriet även rekommendera att man undviker att resa till ett visst land. Dessutom erbjuder webbsidorna allmän information om resande, såsom pass- och visumfrågor. Den som har för avsikt att resa någonstans kan även via webbsidorna meddela sina kontaktuppgifter under resan så att Finlands representation för det berörda landet vid behov kan kontakta personen i fråga.

Utrikesministeriet har sedan 2002 även erbjudit en textmeddelandeservice, där allmänheten kan beställa ett komprimerat resemeddelande, begära den finska ambassadens kontaktuppgifter i ett visst land eller meddela sina egna kontaktuppgifter.

Närmare upplysningar: konsulära enhetens chef Pekka Hyvönen, tfn (09) 160 55739, webbinformationens chef Raija Leppäjärvi, tfn (09) 160 55991, och informationsenhetens chef Erja Tikka, tfn (09) 160 55818.