Finland redo att delta i EU:s stridsstyrkor även tillsammans med Tyskland och Nederländerna

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 347/2004
3.11.2004


Vid sammanträdet mellan republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlades onsdagen den 3 november Finlands deltagande i Europeiska unionens snabbinsatsstyrkor. Vid sammanträdet konstaterades att Finland är redo att delta i en gemensam stridsstyrka även med Tyskland och Nederländerna. Man har redan tidigare kommit överens om att bilda en gemensam stridsstyrka med Sverige.

EU:s medlemsstater förväntas meddela om sitt deltagande i bildandet av snabbinsatsstyrkor vid den resurskonferens som anordnas i Bryssel den 22 november. Finlands målsättning är alltså att delta i två stridsstyrkor.

Vid sammanträdet behandlades de fredsbevarande insatserna i Balkan. Finländska Kfor-trupper kan vid behov sättas in som reservtrupp i EU:s Althea-insats i Bosnien-Hercegovina i överensstämmelse med Kfor-insatsens uppgifter. På motsvarande sätt kan finländska Eufor-trupper inom Althea-insatsen vid behov användas i Kosovo som reservtrupp till Natos Kfor, i överensstämmelser med Althea-insatsens uppgifter.

Närmare upplysningar: avdelningschef Markus Lyra, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5032, enhetschef Elina Kalkku, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5480, och enhetsdirektör Olli-Pekka Jalonen, försvarsministeriet, (09) 1608 8154.

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i EU:s militära krishanteringsoperation i Bosnien-Her

EU
utrikes- och säkerhetspolitik