Minister Paula Lehtomäki reser till Libyen och Algeriet för att främja exporten

Pressmeddelande 5/2005
5.1.2005


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki reser till Libyen och Algeriet den 8-14 januari för att främja exporten. Med på resan följer en delegation bestående av affärsmän från över 20 finländska företag, som bland annat representerar skogs-, pappers-, kemi- och maskinteknikföretag.

Både FN och EU har under drygt ett år avvecklat sina sanktioner mot Libyen. Detta har lett till att landets handelspotential har väckt stort intresse. Libyen har varit isolerat i årtionden och har ett behov av omfattande återuppbyggnad, som torde erbjuda intressanta möjligheter även för finländska företag, särskilt inom infrastrukturprojekt. Libyen har meddelat att man tänker privatisera 360 statliga företag och ämnar även i övrigt förnya sina ekonomiska strukturer och handelsstrukturer.

Finland har ett gott rykte i Libyen och landet har alltid velat knyta förbindelser framför allt med de nordiska länderna. Guldåldern för handelsförbindelserna mellan Finland och Libyen inföll under 1970- och 1980-talen, då flera finländska företag bedrev handel i Libyen. För närvarande består handeln mellan Finland och Libyen nästan uteslutande av handel från Finland till Libyen. Intresset för de möjligheter till handel som Libyen erbjuder ökar ständigt bland finländska företag.

Även i Algeriet finns det potential att öka handeln mellan våra länder. Algeriet är Finlands tredje viktigaste exportland i Afrika, efter Sydafrika och Egypten. Algeriets ekonomiska utveckling har länge varit stabil och som bäst intensifierar landet sina internationella relationer. I femårsplanen för Algeriets ekonomi har man reserverat 50 miljarder dollar. Inom ramen för denna avser man framför allt att koncentrera sig på byggande av bostäder och förbättrande av landets infrastruktur.

Finlands export till Algeriet består främst av produkter inom skogssektorn, men även elmaskiner och elapparater. Under minister Paula Lehtomäkis besök undertecknas ett investeringsskyddsavtal mellan Algeriet och Finland. Förhandlingarna om avtalet slutfördes i december 2004.

Närmare upplysningar: Riitta Swan, utrikesministeriets enhet för Mellanöstern och Nordafrika, tfn 09 160 56318, samt pressattaché Anna Tonttila, tfn (09) 160 55356, 040 5131 669.











Inspelning av minister Lehtomäkis presskonferens