Finland och specialdomstolen för Sierra Leone avtalade om verkställighet av domar

Pressmeddelande 176/2009
29.6.2009

Finland och specialdomstolen för Sierra Leone har i dag den 29 juni undertecknat ett avtal om verkställighet av specialdomstolens domar. Avtalet undertecknades i Haag av Finlands ambassadör i Nederländerna Mikko Jokela och ställföreträdande registratorn vid specialdomstolen för Sierra Leone Binta Mansaray.

Enligt avtalet som undertecknades kan fängelsestraff utdömda av domstolen verkställas också i Finland om Finland efter att ha övervägt fallet bifaller till en begäran om verkställighet. Avsikten är att specialdomstolen ska döma de personer som bär det största ansvaret för allvarliga brott mot internationell humanitär rätt och brott mot sierraleonsk rätt som har begåtts i Sierra Leone efter den 30 november 1996. Domstolen har åtalat sammanlagt 13 personer, men tre av de åtalade har dött och en har inte gripits. Specialdomstolen beräknas slutföra sina rättegångar år 2010.

Finland har ingått ett motsvarande avtal också med tribunalen för krigsförbrytelser i det forna Jugoslavien, ICTY. I samband med ratificeringen av Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen ICC fattades beslut om Finlands beredskap att ta emot även personer som ICC dömt till fängelsestraff. Avtalet med ICC färdigställs som bäst.

Specialdomstolen för Sierra Leone inrättades år 2002 genom ett avtal mellan FN och Sierra Leones regering. Specialdomstolen för Sierra Leone har ingått ett avtal om verkställighet av domar också med Sverige, Österrike, Storbritannien och Rwanda. För att avtalet med Finland ska träda i kraft måste det godkännas av riksdagen och republikens president.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för folkrätt Marja Lehto, tfn 09 1605 5726