Marknadsmöjligheter  i Argentina, Uruguay och Paraguay 

Latinamerikas tredje största ekonomi Argentina 

Argentina är ett medelinkomstland med rika naturresurser, tillverkningsindustri och högutbildad befolkning. Argentina hör till de 25 största ekonomierna med en bruttonationalprodukt på 632 miljarder USD (2022). 

Finland har ett mycket gott rykte inom många sektorer i Argentina. Finländsk utbildnings- och teknologikompetens erkänns som världstoppen. Möjligheter för finländska företag finns bland annat inom många sektorer, bl.a. inom telekommunikation, rymden, energi, bioekonomi, innovations- och forskningssamarbete samt samarbete i anslutning till digitalisering. 

År 2022 uppgick Finlands export till Argentina till cirka 410,2 miljoner euro och bestod nästan helt av oljeprodukter och andra industriprodukter. Import till Finland uppgick till ca 9,4 miljoner euro, varav största delen bestod av livsmedel och viner. 

I Argentina finns dotterföretag till tio finländska företag, vars sammanräknade omsättning 2021 var ca 97 miljoner euro och som sysselsatte sammanlagt knappt 400 personer. Flera finländska företag är verksamma på marknaden via agenter och andra partner. 

Mellan Finland och Argentina har ingåtts bl.a. ett avtal om investeringsskydd, ett avtal för att förhindra dubbelbeskattning. 

Argentina är inte lika integrerat i världsekonomin som andra tillväxtekonomier. Den främsta orsaken till detta är de olika tekniska handelshindren och de höga tull- och exporttullarna. Vi har försökt påverka handelshindren tillsammans med EU. 

År 2018 publicerade EU en handbok om genomförandet av offentlig upphandling i olika provinser. I Argentina är konkurrensutsättningen öppen för såväl inhemska som utländska företag. 

Efterfrågan på finländskt kunnande i Uruguay 

Uruguay är en av Latinamerikas ekonomiskt, politiskt och socialt mest stabila stater. Landet befann sig i en djup skuldkris i 2001, men tack vare en planmässig karaktär klarade landet av sina skulder och har därefter varit i en tillväxtbana samtidigt som man sörjde för en tillräcklig balans i statsfinanserna. 

Befolkningen i Uruguay är cirka 3,4 miljoner och bruttonationalprodukten var cirka 71 miljarder USD i 2022. 

En kultur som stöder investeringar och icke-korruption lockar utländska aktörer till landet. Landet lockar investeringar genom ett omfattande system med skattefria områden. Utöver produktionstillväxten och sysselsättningen anses utländska företags investeringar ge värdefull know-how för uruguayanska produktionssektorer såsom cellulosaindustrin. 

En annan viktig ekonomisk motor utöver utländska investeringar är exporten. De viktigaste exportprodukterna är jordbruksprodukter såsom kött, soja och vete samt trä och cellulosa. Vid sidan av detta har landet strävat efter att utveckla kunskapsekonomin genom FoU-verksamhet och främjande av innovationer. Uruguay har blivit en betydande exportör av programvaruprodukter, och satsningar görs på att stödja uppstartsföretag. Importen koncentreras till bränslen och olika industriprodukter, såsom maskiner och plaster. 

I praktiken produceras 100 procent av landets el med förnybar energi. Landet satsar starkt på att utveckla väteekonomin. 

Finland har en utmärkt Finlandsbild i Uruguay. Möjligheter för finländska företag finns inom många sektorer, bl.a. inom energi, bioekonomi och cirkulär ekonomi, skogsindustri, digitalisering, innovations- och forskningssamarbete och utbildning. 

År 2022 uppgick Finlands export till Uruguay till cirka 110,8 miljoner USD och importen till cirka 10,1 miljoner euro. Finlands export bestod i huvudsak av industriprodukter och importen från Uruguay av råvaror och livsmedel. 

I Uruguay finns ett tjugotal finländska dotterbolag med en sammanlagd omsättning på ca 977 miljoner euro 2021 och som direkt sysselsatte 930 personer. Dessutom är flera andra finländska företag verksamma i Uruguay med lokala partner. 

Uruguays affärsmiljö omfattar den fria valutamarknaden, en enhetlig beskattning av utländska och inhemska investeringar samt frihandelsområden. Uruguays arbetslagstiftning är relativt stram och fackföreningsrörelserna är starka. 

Mellan Finland och Uruguay har ingåtts bl.a. ett avtal om investeringsskydd, ett avtal för att förhindra dubbelbeskattning och förhindra kringgående av skatt samt ett avtal om tullsamarbete. 

Paraguay på väg att diversifiera ekonomin 

Paraguay har en stabil makroekonomi och dess bruttonationalprodukt har ökat stadigt under de senaste åren. Paraguay strävar efter att diversifiera ekonomin och stöder aktivt investeringar bland annat genom låga skatter. Utöver produktionstillväxten och sysselsättningen anses utländska företags investeringar ge paraguayanska produktionssektorer, såsom massa- och skogsindustrin, värdefull know-how. 

Befolkningsmängden i Paraguay är cirka 7,4 miljoner och bruttonationalprodukten 2022 cirka 41,7 miljarder USD. De viktigaste exportprodukterna är jordbruksprodukter såsom kött, soja och vete samt trä. Importen koncentreras till bränslen och olika industriprodukter, såsom maskiner och plaster. 

Finland främjar kännedomen och Finlandsbilden i Paraguay. Möjligheter för finländska företag finns inom många sektorer, bl.a. inom skogsindustrin, energi-, bio- och kretsloppsekonomi, digitalisering och utbildning. 

År 2022 uppgick Finlands export till Paraguay till cirka 13 miljoner USD och importen till cirka 7,2 miljoner USD. Finlands export bestod i huvudsak av industriprodukter och importen från Paraguay av råvaror och livsmedel. 

Finländska företag är verksamma i Paraguay med lokala partner.