Markkinamahdollisuudet Argentiinassa, Uruguayssa ja Paraguayssa 

Latinalaisen Amerikan kolmanneksi suurin talous Argentiina 

Argentiina on ylemmän keskitulon maa, jolla on runsaasti luonnonvaroja, valmistavaa teollisuutta sekä korkeasti koulutettu väestö. Argentiina kuuluu 25 suurimman talouden joukkoon 632 miljardin USD bruttokansantuotteella (2022). 

Suomella on Argentiinassa erittäin hyvä maine monella sektorilla. Suomalainen koulutus- ja teknologiaosaaminen tunnustetaan maailman huipuksi. Mahdollisuuksia suomalaisyrityksille löytyy muun muassa telekommunikaatio-, avaruus-, energia- ja biotaloussektoreilta, innovaatio- ja tutkimusyhteistyöstä sekä digitalisaatioon liittyvästä yhteistyöstä. 

Vuonna 2022 Suomen vienti Argentiinaan oli noin 410,2 miljoonaa euroa ja koostui lähes täysin öljy- ja muista teollisuuden tuotteista. Argentiinan tuonti Suomeen oli n. 9,4 miljoonaa euroa, josta suurin osa oli elintarvikkeita sekä viinejä. 

Argentiinassa toimii kymmenisen suomalaisten yritysten tytäryritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2021 oli n. 97 milj. euroa ja jotka työllistivät yhteensä vajaa 400 henkilöä. Useat suomalaiset yritykset toimivat markkinalla agenttien ja muiden partnereiden kautta. 

Suomen ja Argentiinan välillä on solmittu mm. investointisuojasopimus, kaksinkertaisen verotuksen estävä sopimus. 

Argentiina ei ole yhtä integroitunut maailman talouteen kuin muut nousevat taloudet. Tärkein syy tälle ovat erilaiset tekniset kaupan esteet sekä korkeat vienti-ja tuontitullit. Kaupanesteisiin on pyritty vaikuttamaan yhdessä EU:n kanssa. 

Vuonna 2018 EU julkaisi oppaan julkisten hankintojen toteutumisesta eri provinsseissa. Kilpailutukset ovat Argentiinassa avoimia niin kotimaisille kuin ulkomaisille yrityksille. 

Uruguayssa on kysyntää suomalaisosaamiselle 

Uruguay kuuluu Latinalaisen Amerikan taloudellisesti, poliittisesti ja sosiaalisesti vakaimpiin valtioihin. Maa oli syvässä velkakriisissä vuonna 2001, mutta suunnitelmallisuuden turvin se selvisi veloistaan ja on sen jälkeen ollut kasvu-uralla huolehtien samalla riittävästä valtiontalouden tasapainosta. 

Uruguayn väestömäärä on noin 3,4 miljoonaa, ja bruttokansantuote oli vuonna 2022 noin 71 miljardia USD. 

Investointeja tukeva kulttuuri ja korruptoimattomuus houkuttelevat ulkomaisia toimijoita maahan. Maa houkuttelee investointeja kattavalla verovapaiden alueiden (FTZ) järjestelmällä. Tuotannon kasvun ja työllisyyden lisäksi ulkomaalaisten yritysten investointien nähdään tuovan arvokasta tietotaitoa uruguaylaisille tuotantosektoreille kuten selluteollisuudelle.  

Ulkomaisten investointien lisäksi toinen keskeinen talouden moottori on vienti. Tärkeimpiä vientituotteita ovat maataloustuotteet, kuten liha, soija ja vehnä, sekä puu ja selluloosa. Tämän rinnalle maa on pyrkinyt kehittämään osaamistaloutta t&k-toiminnan ja innovaatioiden edistämisen kautta. Uruguaysta onkin kehittynyt ohjelmistotuotteiden merkittävä viejä, ja startupien tukemiseen panostetaan. Tuonti keskittyy polttoaineisiin sekä erilaisiin teollisuustuotteisiin, kuten koneisiin ja muoveihin. 

Maan sähköstä käytännössä 100 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Maassa panostetaan vahvasti vetytalouden kehittämiseen. 

Suomella on Uruguayssa erinomainen maakuva. Mahdollisuuksia suomalaisyrityksille löytyy monelta sektorilta, mm. energia, bio- ja kiertotaloudessa, metsäteollisuudessa, digitalisaatiossa, innovaatio- ja tutkimusyhteistyössä ja koulutuksessa. 

Vuonna 2022 Suomen vienti Uruguayihin oli noin 110,8 miljoonaa USD ja tuonti noin 10,1 miljoonaa euroa. Suomen vienti oli pääosin teollisuuden tuotteita ja tuonti Uruguaysta raaka-aineita sekä elintarvikkeita. 

Uruguayssa toimii parisenkymmentä suomalaista tytäryritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2021 oli n. 977 miljoonaa euroa ja jotka työllistivät suoraan 930 henkilöä. Lisäksi useat muut suomalaiset yritykset toimivat Uruguayssa paikallisten partnereiden kanssa. 

Uruguayn liiketoimintaympäristöön kuuluvat vapaat valuuttamarkkinat, ulkomaalaisten sekä kotimaisten investointien yhdenmukainen verotus sekä vapaakauppa-alueet. Uruguayn työlaki on melko tiukka ja ammattiyhdistysliikkeet ovat vahvoja.  

Suomen ja Uruguayn välillä on solmittu mm. investointisuojasopimus, kaksinkertaisen verotuksen estävä ja veronkiertoa ehkäisevä sopimus sekä tulliyhteistyösopimus. 

Paraguay talouden monipuolistamisen tiellä 

Paraguayssa on vakaa makrotalous, ja sen bruttokansantuote on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Paraguay tavoittelee talouden monipuolistamista ja tukee aktiivisesti investointeja mm. alhaisilla veroilla. Tuotannon kasvun ja työllisyyden lisäksi ulkomaalaisten yritysten investointien nähdään tuovan arvokasta tietotaitoa paraguaylaiselle tuotantosektoreille kuten sellu- ja metsäteollisuudelle.  

Paraguayn väestömäärä on noin 7,4 miljoonaa ja bruttokansantuote oli vuonna 2022 noin 41,7 miljardia USD. Tärkeimpiä vientituotteita ovat maataloustuotteet, kuten liha, soija ja vehnä, sekä puu. Tuonti keskittyy polttoaineisiin sekä erilaisiin teollisuustuotteisiin, kuten koneisiin ja muoveihin. 

Suomi edistää Paraguayssa tunnettuuttaan ja maakuvaa. Mahdollisuuksia suomalaisyrityksille löytyy monelta sektorilta, mm. metsäteollisuusuudessa, energia-, bio- ja kiertotaloudessa, digitalisaatiossa ja koulutuksessa. 

Vuonna 2022 Suomen vienti Paraguayhun oli noin 13 miljoonaa USD ja tuonti noin 7,2 miljoonaa USD. Suomen vienti oli pääosin teollisuuden tuotteita ja tuonti Paraguaysta raaka-aineita sekä elintarvikkeita. 

Suomalaiset yritykset toimivat Paraguayssa paikallisten partnereiden kanssa.