Utrikesministeriet anordnar seminarium om reform av förvaltningen av hållbar utveckling

Pressmeddelande 94/2005
17.3.2005


Utrikesministeriet anordnar den 18-19 mars ett seminarium på Hanaholmen i Esbo där man skall behandla den internationella förvaltningen av hållbar utveckling och revideringen av den. Det är fråga om ett seminarium för ca 40 inbjudna deltagare från Finland och den övriga världen.

De utländska deltagarna kommer från sammanlagt fem världsdelar och representerar internationella organisationer, nationella institutioner samt de största frivilligorganisationerna. I seminariet deltar bland annat den mellanstatliga klimatpanelen IPCC:s ordförande Rajenda Pachauri, OECD:s biträdande generalsekreterare Kiyo Akasaka samt biträdande generaldirektören för FN:s miljöprogram UNEP, Shafqat Kakakhel.

Under seminariet behandlas förvaltningen av hållbar utveckling överlag, hindren för en effektiv förvaltning samt befintliga förslag för reformering av FN:s förvaltning för att uppnå en ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling för avskaffande av fattigdomen. Diskussioner förs såväl om det internationella förvaltningsmaskineriet i allmänhet samt mera specifikt om enskilda institutioner, till exempel då man dryftar reformbehoven inom FN:s miljöprogram UNEP. Särskild uppmärksamhet fästs vid den pågående FN-reformen samt de förvaltningsreformer som krävs för att man skall uppnå de allmänt godkända målen för halvering av fattigdomen.

Under diskussionerna kommer man att ta upp tre huvudfrågor: vilka är hindren för uppnående av FN:s millennieutvecklingsmål och handlingsplanen från toppmötet för hållbar utveckling i Johannesburg, hur bör det befintliga institutionssystemet reformeras för att man skall uppnå resultat och hur skall dessa reformer genomföras i praktiken.

Seminariet är en del av den finska regeringens konsekventa ansträngningar för en mera rättvis och säker värld. Utrikesminister Erkki Tuomioja, som kommer att hålla seminariets öppningstal, konstaterar att Finland är fullständigt medvetet om att huvudansvaret för styrningen av den internationella utvecklingen ligger hos de nationella regeringarna, men samtidigt efterlyser han ett allt närmare och bättre ömsesidigt samarbete mellan regeringarna. Enligt Tuomioja är ett fungerande FN-system en god grund för en hållbar utveckling.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för internationell miljöpolitik Kari Karanko, tfn (09) 1605 5590, eller attaché Antti Lehmuskoski, tfn (09) 1605 6180 eller mobiltfn 040 558 3889.











miljö