Dom i ett finländskt ärende gällande överskridande av fiskekvoter

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 86/2005
16.3.2005




Europeiska gemenskapernas domstol ger torsdagen den 17 mars sin dom i ett överträdelseärende som väckts mot Finland gällande överskridande av fiskekvoter. Det är fråga om en talan rörande underlåtelse att iaktta medlemsförpliktelserna som Europeiska gemenskapernas kommission väckt mot Finland med stöd av artikel 226 i EG-fördraget. Kommissionen anser i sin talan att Finland har brutit mot vissa bestämmelser gällande gemenskapernas fiskeripolitik.

Kommissionen anser i sin talan att Finland har överskridit sin fångstkvoter åren 1995 - 1996. Dessutom hävdar kommissionen att Finland inte har stadfäst bestämmelserna för åren 1995 och 1996 om fördelning och användning av fiskerätter och inte på ett tillfredsställande sätt övervakat användningen av fångstkvoterna. Enligt kommissionen inledde Finland inte heller administrativa eller straffrättsliga förfaranden mot de personer som var ansvariga för överfisket.

I sina skrivelser medgav Finland att det kommissionen hävdar om överskridande av fångstkvoter och bristfällig övervakning av fiske är riktigt och berättade att uppföljningssystemet för fiske inte ännu åren 1995 och 1996 fungerade tillräckligt bra i realtid. Situationen har dock förbättrats och problemen rättats till efter detta. Till den del saken gäller avsaknad av påföljder bestred Finland kommissionens påståenden. Finland meddelade att det att kvoterna överskreds framför allt var en följd av problem i samband med det nya EU-medlemskapet. Det skulle således inte har varit korrekt att rikta straffrättsliga eller administrativa påföljder mot enskilda fiskare.

Gemenskapernas domstols domar kan läsas på internet på Europeiska gemenskapernas domstols webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Domarna kommer i allmänhet in på webbplatsen på eftermiddagen den dag de avkunnats. Ärendets nummer är C-437/02.

Ytterligare information: chefen för EU-domstolsärenden Tuula Pynnä, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5709









internationell rätt