Finland förbereder sig för en omfattande biståndsoperation

Pressmeddelande 309/2004
31.12. 2004

Två miljoner euro i ytterligare bistånd från utrikesministeriet till offren för störtvågskatastrofen i Asien




Utrikesministeriet har i dag beviljat ytterligare två miljoner euro i humanitärt bistånd till offren för störtvågskatastrofen i Sydostasien genom Finlands Röda Kors. Medlen kommer att användas för att stöda de nationella Röda Kors- och Röda Halvmånenorganisationerna i jordbävningsområdet. Till de nödställda utdelas bl.a. ytterligare presenningar, filtar, läkemedel och hygienartiklar. Utrikesministeriet har hittills stött olika biståndsorganisationers verksamhet i Sydostasien med sammanlagt 4,5 miljoner euro.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki påpekar att biståndsoperationen kommer att bli lång. ”När det akuta humanitära biståndet har levererats, börjar ett omfattande återuppbyggnadsarbete, som kommer att räcka länge. Utöver Thailand har även många fattigare länder drabbats, och även dessa måste beaktas i Finlands utvecklingssamarbete. När det gäller återuppbyggnaden samarbetar vi med FN, men Finland har även en möjlighet att bistå de drabbade länderna självständigt. Medborgarnas och företagens stöd har hittills varit mycket värdefullt och jag hoppas att man kommer att komma ihåg katastrofområdet ännu efter det att det mest akuta skedet är över”, säger minister Paula Lehtomäki.

Antalet dödsoffer i katastrofen har ökat dag för dag och uppgår för närvarande till ca 125 000 personer. Värst drabbade är Indonesien och Sri Lanka, där antalet dödsoffer har varit störst. Antalet skadade uppskattas till över 500 000 och antalet hemlösa till ca 2 miljoner. Det uppskattas att fem miljoner människor i elva stater är i behov av humanitärt katastrofbistånd.

Den internationella biståndsverksamheten har inletts, men det kommer ännu att räcka länge innan alla nödställda kan undsättas, framför allt i de mest svårtillgängliga katastrofområdena. Hittills har man luftvägen transporterat bland annat mat, läkemedel, vattenreningsutrustning, tält och hygienartiklar till katastrofområdet.

En gemensam vädjan från FN:s biståndsorganisationer om bistånd till offren för Sydostasiens flodvågskatastrof offentliggörs den 6 januari 2005 och i inledningsskedet har biståndsprogrammen dimensionerats för sex månaders biståndsbehov.

Närmare upplysningar: enhetschef Lars Backström, utrikesministeriets enhet för humanitärt bistånd, tfn 160 56225.











FN