Europeiska rådet i Bryssel den 22 och 23 mars

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 89/2005
17.3.2005




Statsrådet beslutade torsdagen den 17 mars om Finlands representation vid Europeiska rådet i Bryssel den 22 och 23 mars. Vid mötet representeras Finland av statsminister Matti Vanhanen biträdd av utrikesminister Erkki Tuomioja. Finansminister Antti Kalliomäki deltar i mötet till den del mötet behandlar frågor som gäller den ekonomiska och monetära unionen.

Europeiska rådets huvudteman är en överenskommelse om en reform av stabilitets- och tillväxtpakten och en halvtidsöversyn av Lissabonstrategin som lanserades år 2000. Genom halvtidsöversynen strävar man efter att påskynda verkställandet av strategin och att precisera kärnan i dess målsättning. Därutöver behandlas hållbar utveckling och klimatförändring.

EU:s råd för allmänna frågor har ansvaret för beredningen av Europeiska rådet och de slutsatser som godkänns där, men mötet har beretts i flera olika råd som har utarbetat sina egna förslag för Europeiska rådet. Beredningen av de ärenden som skall behandlas i Europeiska rådet fortsätter vid ett extramöte för eurogruppen och den utvidgade eurogruppen söndagen den 20 mars.

Ytterligare information: statssekreteraren för EU-ärenden Antti Peltomäki, tfn 09 1602 2180 och sakkunnig för EU-ärenden Laura Aho, tfn 09 1602 2150, statsrådets EU-sekretariat







internationell rätt