EU:s utrikes- och utvecklingssamarbetsministrar behandlar det humanitära biståndet till Asien

Pressmeddelande 4/2005
5.1.2005


EU:s utrikes- och utvecklingssamarbetsministrar sammanträder fredagen den 7 januari till ett extraordinarie råd för allmänna frågor och yttre förbindelser i Bryssel. Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki.

Vid mötet behandlas den internationella biståndsinsatsen i Asiens katastrofområde. Målsättningen är att samordna den humanitära biståndsverksamheten mellan EU:s medlemsstater, Europeiska kommissionen och internationella organisationer samt att diskutera återuppbyggnaden av de förstörda områdena och byggandet av ett varningssystem.

FN:s vädjan om katastrofbistånd offentliggörs torsdagen den 6 januari och FN:s generalsekreterare har kallat till en biståndsgivarkonferens för internationellt humanitärt bistånd i Genève den 11 januari. EU har erbjudit sig att anordna en internationell konferens för att behandla återuppbyggnaden av Asiens katastrofområden senare i vår.

"Asiens störtvågskatastrof är en av de största naturkatastroferna någonsin", beskriver minister Lehtomäki det skedda. "Enligt FN:s uppskattning berör katastrofen sammanlagt så mycket som fem miljoner människor i södra och sydöstra Asien." Värst drabbade är Indonesien och Sri Lanka. Antalet dödsoffer uppskattas överstiga 150 000, men tiotusentals människor är fortfarande försvunna. Uppskattningsvis en tredjedel av offren är barn.

De miljoner som har blivit hemlösa är i behov av rent dricksvatten, mat, sjukvård och tält samt annan utrustning för tillfällig inkvartering. "På längre sikt måste man förbereda sig för ett långvarigt återuppbyggnadsbistånd, vars omfattning ännu inte har specificerats", påpekar minister Lehtomäki. "Även efter det akuta skedet kommer området under en lång tid framöver att behöva hjälp." Dessutom anser FN att det är viktigt att ett system som varnar för flodvågor installeras i Indiska oceanen inom ett år.

Finland betonar FN:s ledande roll vid samordningen av det humanitära biståndet. I återuppbyggnadsskedet kommer både FN och EU att ha en viktig roll. EU bör vidareutveckla sin förmåga att utnyttja sin krishanteringskapacitet, så att till exempel resurserna för civil krishantering snabbt kan utnyttjas i motsvarande fall.

Finland har tills vidare beviljat sammanlagt 4,5 miljoner euro i humanitärt bistånd för att hjälpa störtvågskatastrofens offer. Det återuppbyggnadsbistånd som Finland ger efter det humanitära biståndet kanaliseras främst genom FN och de regionala utvecklingsbankerna, men då behovet av stöd specificerats kommer Finland även att överväga bilateralt stöd till återuppbyggnaden, framför allt i Sri Lanka och Indonesien.

Närmare upplysningar: utrikesrådet Mikko Pyhälä, tfn 040 7763 785, tjänstemannasekreterare Marianne Huusko-Lamponen, tfn 040 5696235, och pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 5131669.















EU