Coronavirusnyheter i Portugal

Från och med den 15 oktober 2020 är Portugal i ett krisläge som bland annat begränsar det tillåtna antalet människor för sammankomster på offentliga platser. Användning av ansiktsmask är obligatorisk inomhus på offentliga platser och dess användning rekommenderades även utomhus när behörigt avstånd inte kan garanteras. Försummelse att använda mask i kollektiva trafikmedel kan leda till bötesstraff. Merparten av tjänsterna fungerar redan så gott som normalt. Säkerhetsavstånd och god handhygien rekommenderas. Man får resa fritt till Portugal från de övriga länderna i Schengen- och EU-området, i Fastlandsportugal gäller ingen karantän för resenärer. Undantag utgör de autonoma öarna Azorerna och Madeira.

Finlands ambassad i Lissabon följer med läget noga tillsammans med utrikesministeriet och Institutet för hälsa och välfärd (THL) och övriga länders beskickningar. Ambassaden uppmanar dem som är i Portugal eller som planerar en resa dit att göra en reseanmälan och att följa ambassadens Facebook-sida, de portugisiska lokalmyndigheternas anvisningarna och lokala medier.

Om du inte har något slutdatum i din reseanmälan eller om du återvänder tidigare ska du radera din reseanmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du själv ändra din reseanmälan. Om du inte har registrerat dig kan du skicka en begäran om att radera din reseanmälan per e-post till [email protected].

För närvarande uppmanar utrikesministeriet till särskild försiktighet överallt i världen samt att undvika onödiga utlandsresor tills vidare.

Från och med den 15 oktober 2020 är Portugal i ett krisläge som bland annat begränsar det tillåtna antalet människor för sammankomster på offentliga platser.

Användning av andningsskydd i offentliga slutna lokaler och allmänna trafikmedel är obligatorisk i Portugal. Användning rekommenderades även utomhus när behörigt avstånd inte kan garanteras. Man kan bötfällas för försummelse att följa anvisningarna i allmänna trafikmedel.

Resenärer från EU- och Schengenområdet, Norge, Liechtenstein, Island och Schweiz kan fritt resa in i Portugal.

Från länder utanför EU kan man resa till Portugal från Algeriet, Georgien, Japan, Marocko, Kanada, Kina, Nya Zeeland, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay. Vad gäller länder utanför EU tillåts nödvändiga inresor från portugisiskspråkiga länder, men för Brasiliens del endast flygförbindelser från Rio de Janeiro och São Paulo. Nödvändiga inresor från Förenta staterna tillåts också. Av resande från dessa länder krävs vid ankomsten till landet ett högst 72 timmar tidigare konstaterat negativt covid19-testresultat. Utan testresultat kan resenären nekas inresa i landet. Portugisiska medborgare och resande som har uppehållstillstånd i Portugal kan göra testet efter ankomsten i Portugal. I dessa fall ska resenären iaktta karantän tills testresultat är klart.

Portugal tillåter på basis av reciprocitet nödvändig genomfart eller inresa för personer från länder utanför EU som är medborgare i EU- och Schengenområdet, resande som har uppehållstillstånd i ett EU-medlemsland samt medborgare i tredje länder. Nödvändiga orsaker är arbete, studier, familj, hälsa eller andra humanitära orsaker.

Restriktionerna gäller inte portugisiska medborgare eller personer med uppehållstillstånd i Portugal eller flyg hem till tredje länder.

För personer som reser från EU- och Schengenområdet till Portugal gäller inte karantän i Fastlandsportugal. Undantag utgör de autonoma öarna Azorerna och Madeira.

Finnairs och TAP Air Portugals flyg mellan Finland och Portugal ligger nere tills vidare, och det finns inte längre direkta flygförbindelser mellan länderna. Kommersiella flygförbindelser från Portugal till Finland finns bl.a. via Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

Allmänna rörelserestriktioner har inte införts, två meters säkerhetsavstånd rekommenderas. Kollektivtrafiken fungerar normalt.

Ambassaden följer situationen.

Ambassadens kundservice fungerar i frågor gällande pass, identitetsbevis och andra konsulära ärenden med tidsbokning mån‒tis och tors‒fre kl. 9‒12.

Tidsbokning per e-post: [email protected].

 

Ytterligare information:

Beredskapstillståndet

https://www.safecommunitiesportugal.com/council-of-ministers-measures-presented-by-the-prime-minister/(Länk till en annan webbplats.)

Om karantänpraxis i de autonoma områdena Azorerna och Madeira:

Azorernas autonoma regionförvaltning(Länk till en annan webbplats.)

Madeiras turismcenter(Länk till en annan webbplats.)

Lokala myndigheter och lokala medier (om bl.a. reserestriktioner):

Portugals utrikesministerium MNE (på engelska)(Länk till en annan webbplats.)

Portugals nationella turismorganisation Visit Portugals informationssida (på engelska)(Länk till en annan webbplats.)

Portugals hälsovårdsmyndighet Direção Geral da Saúde (DGS)(Länk till en annan webbplats.)

Hälsovårdens 24h-jourtelefon (ger betjäning även på engelska) Saúde 24: 808 24 24 24

Portugals hälsovårdsministerium Ministério da Saúde (på engelska)(Länk till en annan webbplats.)

Portugals rundradiobolag RTP (på portugisiska)(Länk till en annan webbplats.)

The Portugal News, nyheter på engelska(Länk till en annan webbplats.)
 

Andra informationskällor:

Portugals resemeddelande(Länk till en annan webbplats.)

Lissabonambassadens FB-sidor(Länk till en annan webbplats.)

Sidan Nettikonsuli på Facebook(Länk till en annan webbplats.)

THL(Länk till en annan webbplats.) publicerar aktuell information om coronaviruset i allmänhet (sidan uppdateras)

Utrikesministeriets meddelande till turister(Länk till en annan webbplats.)

Finavia(Länk till en annan webbplats.)