FN:s högkommissarie för flyktingar Filippo Grandi besöker Finland

FN:s högkommissarie för flyktingar Filippo Grandi besöker Finland den 19 september och under besök diskuterar det aktuella humanitära läget och flyktingsituationen med Finlands politiska ledning. 

Bild: UNHCR / Anthony Karumba

Flyktingkommissarie Filippo Grandi kommer att träffa republikens president Alexander Stubb, statsminister Petteri Orpo och utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio. Flyktingkommissarien träffar också ledamöter i riksdagens utrikesutskott och representanter för finländska civilsamhällesorganisationer.

Högt på agendan står den globala humanitära kris- och flyktingsituationen och aktuella frågor i Europa.  På mötena diskuteras också relationerna mellan FN:s flyktingkommissariat UNHCR och Finland, samarbetet med den privata sektorn och vikten av att hjälpa människorna i särskilt utsatta situationer.

”Finlands humanitära bistånd fokuserar på att hjälpa personerna i de mest utsatta situationerna. Ledstjärnan i våra beslut om humanitärt bistånd 2024 har varit att reagera på den nöd som världens största flyktingkriser har orsakat. UNHCR är en av våra största kanaler för att förmedla humanitärt bistånd och Finland kommer att stödja organisationen även i fortsättningen för att hjälpen ska nå fram till dem som behöver den mest”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio. 

UNHCR ger livsviktig hjälp och skydd till flyktingar, asylsökande, internflyktingar och statslösa människor runt om i världen. UNHCR är en av världens största humanitära organisationer som sedan 2016 letts av flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Mer information

  • Lauratuulia Lehtinen, chef för enheten för humanitärt bistånd, tfn 0295 350 834

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].