Suomeen investoivien yritysten suurin kasvu tapahtui vähittäiskaupassa – 47 uutta ulkomaista yritystä verrattuna edellisen vuoden 24 uuteen yritykseen.

Suomen maisema

Uusinvestointien määrä Suomeen sekä ulkomaisten yritysten tekemät hankinnat Suomesta kasvoivat merkittävästi vuonna 2017.

Invest in Finlandin julkaiseman uusimman tiedon mukaan yhteensä 336 uutta kansainvälistä yritystä aloitti toiminta Suomessa viime vuonna, joko yrityshankintojen kautta tai perustamalla uuden toimiston. Kasvu vuodesta 2016 on lähes 20 prosenttia.

Eniten sijoituksia (95) tuli Ruotsista, ulkomaisten sijoitusten suosituin sektori oli tietovaltaiset yrityspalvelut. Suurin vuosittainen kasvu tapahtui myös Ruotsissa. 

Muiden merkittävien sijoittajamaiden joukossa ovat Iso-Britannia (55), Yhdysvallat (30), Tanska (25) ja Norja (19). Suomeen sijoittavien uusien kiinalaisten yritysten määrä oli 12, sama kuin viime vuonna.

Liikepalvelut, terveydenhoito ja hyvinvointi sekä tietojenkäsittely olivat aloja, jotka houkuttelivat ulkomaalaisia yrityksiä eniten. Tilanne on vastaavanlainen kuin vuonna 2016.

"Ernst & Youngin" vuonna 2017 antaman Nordics Attractiveness -raportin mukaan määrällisesti Suomi oli kaikista Pohjoismaista mielenkiintoisin suorien ulkomaisten sijoitusten kohde", Invest in Finlandin johtaja Antti Aumo toteaa. "Suomessa on vakaa ja läpinäkyvä yhteiskunta ja se tarjoaa yrityksille erittäin mielenkiintoisen innovatiivisen toimintaympäristön monella alalla, esim. sellaisilla kuin terveydenhoito-, tietojenkäsittely- ja viestintäteknologiat. Myös vahvat ekosysteemimme houkuttelevat."

Invest in Finlandin antaman tiedon mukaan myös ulkomaisten yritysten jatkoinvestointien määrä Suomessa on kasvanut viime vuoden aikana noin 200:lla.

Suomessa työskentelee noin 4 600 kansainvälistä yritystä, joissa työskentelee lähes 240 000 työntekijää.

Viime aikana Startup Permit tapaisten aloitteiden avulla Suomi on pyrkinyt houkuttelemaan puoleensa myös ulkomaisia ​​kykyjä.

"Kansainvälisten yritysten lisäksi Suomi etsii tällä hetkellä myös lahjakkaita ammattilaisia ​​ja asiantuntijoita. Tavoitteena on ylläpitää Suomen asema teknologian suurvaltana.  Houkuttelemme kansainvälisiä ammattilaisia ​​auttamaan olemassa olevia yrityksiä niiden kasvussa, minkä seurauksena yritykset pystyvät palkkaamaan lisää ammattitaitoista henkilöstöä", Aumo toteaa.