6.8.2024

Libanon: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Poistu välittömästi maasta

Poikkeava turvallisuustaso

:

Ajankohtaista

Turvallisuustilanne Libanonissa on edelleen kiristynyt heinäkuun lopusta alkaen. 7.10.2023 alkanut Israelin ja Hamasin välinen sota on kärjistänyt alueellista tilannetta laajemmin Lähi-idässä. Yhteenottoja tapahtuu päivittäin Israelin ja Hizbollahin välillä YK:n rauhanturvajoukkojen UNIFIL:in vartioimalla Libanonin etelärajalla. Väkivaltaisuudet ovat eskaloituneet konfliktin aikana ja levinneet myös UNIFIL:in operaatioalueen ulkopuolelle. Molemmat osapuolet tekevät iskuja syvälle toistensa alueelle, ajoittain järeälläkin kalustolla. Israel on tehnyt kohdennettuja lennokki- ja ilmaiskuja myös asutuskeskuksiin ja kaupunkeihin, mukaan lukien kaksi lennokki-iskua Etelä-Beirutin esikaupunkialueelle (Dahiyeh).

Voimankäytössä on alkukesästä alkaen nähty sekä laadullinen että määrällinen muutos. Myös Hizbollah käyttää operaatioissaan entistä enemmän raskasta ohjuskalustoa. Konfliktin jatkuessa sodan leviämismahdollisuutta laajemmin sekä Libanonin alueelle että muihin alueen maihin ei voida sulkea pois.

Libanonissa oleskelevia suomalaisia kehotetaan poistumaan maasta välittömästi. Lentoyhteydet ovat vähentyneet tilanteen kiristyttyä ja myös lentojen peruuntumisia on paljon. Mikäli turvallisuustilanne heikkenee merkittävästi, kaupalliset lennot saattavat loppua täysin, ja maasta poistuminen vaikeutua huomattavasti. Varaudu myöhästymisiin ja peruutuksiin sekä vaihtamaan alkuperäistä lentoreittiäsi/matkasuunnitelmaasi. Beirutin lentokentälle meneviä teitä on aika ajoin suljettu joko mielenosoitusten tai viranomaisten turvallisuusuhaksi määrittelemien tilanteiden vuoksi. Infrastruktuuri ml. teiden kunto, on paikoittain heikko. Pohjois-Libanonista voi poistua myös meriteitse.

Vältä mielenosoituksia ja suuria väkijoukkoja ja seuraa tiedotusvälineitä. Israelin ja Hamasin välisen sodan alusta lähtien on Libanonissa järjestetty useita Palestiina-tukimielenosoituksia, joiden ennakoidaan jatkuvan. Suurimmat kokoontumiset järjestetään yleensä perjantaisin iltapäivällä. Vaikka mielenosoitukset ovat yleisesti pääosin rauhallisia, on niitä syytä karttaa. Protestit saattavat myös vaikeuttaa liikkumista viranomaisten asettamien rajoitusten vuoksi.

Jos aiot jäädä maahan, on hyvä miettiä omaa varautumistasi. Kriisitilanteen merkittävästi pahentuessa voi terveydenhuollon, ruoka- ja muiden välttämättömien tarvikkeiden saanti vaikeutua. Varmista, että sinulla on ruokaa ja vettä vähintään kahden tai kolmen viikon ajaksi. Jos taistelut/iskut lisääntyvät alueellasi, etsiydy turvalliseen paikkaan ja vältä sotilaallisia kohteita. Pysy mahdollisuuksien mukaan sisällä, seuraa tarkasti paikallisviranomaisten ohjeita ja pidä yhteyttä läheisiisi.

Seuraa ulkoministeriön matkustustiedotetta www.finlandabroad.fi, suurlähetystön verkkosivuja, ja tee matkustusilmoitus www.matkustusilmoitus.fi.

Edustusto seuraa tilanteen kehittymistä tiiviisti ja pyrkii tiedottamaan muutoksista turvallisuustilanteessa suurlähetystön verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla: https://finlandabroad.fi/web/lbn/etusivu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Linkki toiselle web-sivustolle.).
Libanonia koskeva valmiussuunnitelma on edustuston verkkosivuilla: https://finlandabroad.fi/web/lbn/valmiussuunnitelma(Linkki toiselle web-sivustolle.).

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Libanonin turvallisuustilanne on viime vuosina ollut vakaa mutta hauras. Yhteiskunnallinen tilanne on heikentynyt vuonna 2019 alkaneen talousromahduksen seurauksena. Koronaviruspandemia ja Beirutin vuoden 2020 satamaräjähdys ovat pahentaneet talouskriisin vaikutuksia.

Libanonissa toimii aseistettuja ryhmiä, joista vaikutusvaltaisin on shiiamuslimien Hizbollah-järjestö. Lisäksi maassa on monia politiikkaan ja uskontoon liittyviä jännitteitä. Terrori-iskujen mahdollisuus on olemassa.

Syyrian konflikti vaikuttaa edelleen maan tilanteeseen. Salakuljetus on yleistä Syyrian ja Libanonin välisellä rajalla. Libanonin ja Syyrian välistä raja-aluetta kehotetaan välttämään. Pakolaisten suuri määrä kärjistää maan yhteiskunnallisia ja taloudellisia ongelmia. YK:n pakolaisjärjestö on rekisteröinyt Libanonissa noin puolitoista miljoona Syyrian konfliktia paennutta pakolaista.
Libanonissa asuu noin 200 000 palestiinalaispakolaista. Palestiinalaisleireistä osa on levottomia ja niissä toimii ääriryhmiä. Pakolaisvirta Syyriasta on lisännyt ahtautta ja jännitteitä. Erityisesti Ain Al-Hilweh'n palestiinalaispakolaisleiri Saidan kaupungissa Beirutista etelään on ollut konfliktiherkkä jo pitkään.

Talous- ja pankkisektorin romahduksen jälkeen pankki- ja luottokortteja voi jälleen käyttää esimerkiksi isommissa hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Käyttökulut voivat olla korkeita. Matkalla tulee varautua kattamaan kaikki kulut käteisellä, myös mahdolliset sairaalakulut. Majoituspaikasta on syytä kysyä etukäteen kansainvälisten luottokorttimaksujen hyväksyttävyydestä. Taskuvarkaudet ja asuntomurrot ovat jonkin verran lisääntyneet suurissa kaupungeissa.

Dollareita ja euroja vaihdetaan lukuisissa vaihtopisteissä päivän kurssilla. Libanonin punta on pysynyt melko vakaana keväästä 2023 alkaen. Käteistä kannattaa tuoda mukana ja sitä voi myös siirtää Libanoniin esim. Western Unionin kautta. Monet kaupat, ravintolat ja hotellit hyväksyvät maksun myös dollareina.

Sähkö- ja nettikatkot ovat Libanonissa jokapäiväisiä ja ne voivat kestää muutamasta minuutista useisiin tunteihin. Katuvaloja ei ole kattavasti. Jalkakäytävät ovat huonokuntoisia.

Rikollisuus

Henkilöihin kohdistuvat väkivalta- ja omaisuusrikokset ovat edelleen suhteellisen harvinaisia. Katutason pienrikollisuus on kuitenkin lisääntynyt heikentyneen taloustilanteen johdosta. Turhaa huomion herättämistä on syytä välttää, eikä humaltuneena pidä esiintyä. Yksin liikkuminen on yleensä turvallista vilkkailla alueilla myös pimeän aikaan. Taksin käyttöä suositellaan pidemmillä matkoilla. Skootterilla ohi ajavien tekemiä laukkuryöstöjä on tapahtunut.

Korruptio on Libanonissa suuri ongelma, mutta se ei todennäköisesti vaikuta tavallisen matkailijan elämään. Maassa pidempään oleskeleva ulkomaalainen voi törmätä siihen esimerkiksi erilaisten lupien kohdalla.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on todellinen turvallisuusriski Libanonissa. Nopeudet ovat korkeita ja ajotyyli riskejä ottava.

Luonnonolot

Libanon sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristykset ovat mahdollisia kaikkialla maassa.

Terveys

Koronarajoitukset on poistettu. Terveydenhuollon kapasiteetti Libanonissa on talouskriisin, räjähdysvaurioiden ja koronaviruspandemian vuoksi laskenut. Hyvätasoista yksityisterveydenhuoltoa tai sairaalahoitoa on edelleen saatavilla, mutta siitä on varauduttava maksamaan käteisellä ja dollareina. Kuluja on mahdollista reklamoida jälkikäteen matkavakuutuksesta. Lääkkeiden saannissa voi olla hankaluuksia.

Libanonin vesi-infrastruktuurin sekä terveyssektorin tila on heikko. Sairaalat ja terveysasemat kärsivät energiapulasta sekä henkilökunnan vajeesta.

Yleinen hygieniatilanne on edelleen melko hyvä. Apteekkeja löytyy helposti kaupungeista, ja sairaaloissa puhutaan englantia ja ranskaa. Omat lääkkeet on tuotava aina mukana. Matkavakuutus on suositeltava. Ehdot kannattaa tarkistaa aina ennen matkaa.

Maan lait ja käytännöt

Kaikki huumeet ovat Libanonissa kiellettyjä ja niiden hallussapidosta saa ankaria rangaistuksia.
Homoseksuaalisuus on Libanonissa kriminalisoitu. Beirutin ja Jouniéh’n yökerhoalueilla kulttuuri on vapaamielisempää, vaikka asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan ovat viime vuosina koventuneet.

Maahantulosäännökset

Libanoniin matkustaessa tulee passin olla voimassa kuusi kuukautta maahan saapumisen jälkeen.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].