Utrikesminister Erkki Tuomioja om situationen i Libanon i BBC World Service 13 juli

Minister Tuomioja, anser ni att Israel har överdimensionerat sina aktioner?

”Utan tvekan innehåller situationen ingredienser till krig. Israel har använt sig av orproportionerlig styrka och slutresultatet är onödiga civila dödsoffer och förstörda civila strukturer.”

”Orsaken till de här attackerna är naturligtvis att israeliska soldater har tillfångatagits. Det internationella samfundet och EU kräver att dessa soldater ska befrias utan villkor. Det är å andra sidan klart att åtgärder som står i strid med internationell humanitär rätt bara förvärrar den onda cirkeln av våld och hämnd. På lång sikt förbättar det inte säkerheten för någon.”

Hur kan Israel få tillbaka sina soldater?

”Jag vet inte om man kan få dem tillbaka på det här sättet. Det finns, har funnits, och kommer i fortsättningen också att finnas internationella metoder vars syfte är att befria soldater. Jag är inte alls övertygad om att det vi nyss har bevittnat har tjänat det syftet. Civila har också drabbats.”

”I synnerhet kan man inte anse att förstörelsen av kraftverket i Gaza skulle vara en berättigad handling, inte ur någons säkerhetsintressens synvinkel.”

Hur oroad är ni över att situationerna i Gaza och speciellt i Libanon ska leda till ett fullskaligt krig?

”Tyvärr är det möjligt. Många gånger tidigare har man också trott att läget inte kan bli värre, men så har det ändå förvärrats. Vi måste intensifiera våra ansträngningar för att få slut på våldet.”