Finland förbereder deltagande i fredsstyrka i Libanon Enligt statsminister Matti Vanhanen och utrikesminister Erkki Tuomioja deltar Finland sannolikt i Unifil med 200-250 soldater.Enligt statsminister Matti Vanhanen och utrikesminister Erkki Tuomioja deltar Finland sannolikt i Unifil med 200-250 soldater.

Finland förbereder sig för att delta i krishanteringsoperationen i Libanon med ett förstärkt kompani, vilket skulle innebära högst 200-250 soldater. Operationen som genomförs med mandat av FN:s säkerhetsråd är dock fortfarande inne i ett förberedande skede och ett särskilt beslut om ett eventuellt deltagande fattas senare, konstaterade statsminister Matti Vanhanen och utrikesminister Erkki Tuomioja efter att regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott tillsammans med republikens president behandlat situationen i Mellanöstern och Finlands möjligheter att skicka soldater för fredsbevarande uppdrag i området. Tuomioja hoppas att de återstående öppna frågorna, det vill säga främst krishanteringsstyrkornas storlek, deras befogenheter och antalet deltagarländer, skall gå att lösa nästa vecka. Också möjligheten att stanna utanför operationen är fortfarande öppen. Det viktigaste är dock att förberedelserna inletts. Finland förbereder sig dessutom på EU:s begäran för att delta i bekämpningen av oljeskadorna vid Libanons kust.

Eftersom krishanteringsoperationen har FN-mandat väntar sig Finland även en stark insats av de övriga medlemsländerna. Framför allt påverkar Frankrikes ståndpunkt Finlands beslut eftersom Frankrike väntas ta på sig en ledande roll i Libanon. Om landet avstår från att delta måste hela operationen tänkas om, ansåg Tuomioja. EU har inte planerat att skicka en gemensam styrka till området, utan varje land fattar sitt eget beslut om deltagande. Enligt Tuomioja kommer EU:s samarbete och i viss grad dess samordning att behövas då EU:s insats antagligen kommer att vara den största när det gäller antalet trupper. Särskilt önskvärt vore enligt Tuomioja ett samarbete med de andra nordiska länderna eftersom det skulle ge operationen särskilt mervärde. Ett eventuellt finländskt deltagande är dock inte beroende av det, utan det är helheten som avgör.

Tuomioja understryker dessutom de övriga Mellanösternländernas roll i situationen i Libanon. "Hållbar stabilitet och bestående fred i regionen förutsätter för det första respekt och stöd av alla parter, även utomstående, och för det andra framsteg även i fredsprocessen mellan Palestina och Israel."

Riksdagen fattar det slutliga beslutet om Finlands deltagande. Utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet behandlar frågan nästa vecka, och den 5 september har regeringen för avsikt att lämna en redogörelse till hela riksdagen. Enligt statsminister Matti Vanhanen skulle det ta cirka två månader att upprätta finländska trupper i regionen. FN önskar att alla fredsbevarande trupper är på plats före början av mars.

Ljudupptagning av presskonferensen på statsrådets webbplats(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Finland bereder sig för krishanteringsinsatsen i Libanon(Linkki toiselle web-sivustolle.)