EU kräver omedelbart slut på fientligheterna i Libanon Utrikesminister Erkki Tuomioja kräver ett slut på våldet i Libanon/Foto: EU-rådet.

EU:s utrikesministrar krävde ett omedelbart upphörande av fientligheterna och ett hållbart eldupphör vid sitt möte i Bryssel tisdagen den 1 augusti. Ministrarna godkände slutsatserna enhälligt, poängterade utrikesminister Erkki Tuomioja vid en presskonferens. Det extra mötet i rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser sammankallades av ordförandelandet Finland för att bedöma situationen i Libanon och diskutera vidare åtgärder.

Kravet på ett omedelbart slut på fientligheterna är en upprepning av rådets slutsatser för två veckor sedan, denna gång med ytterligare betoning på behovet av en politisk lösning och ett hållbart eldupphör. Enligt Tuomioja spelar det ingen roll för invånarna i området om formuleringen lyder "omedelbart upphörande av fientligheterna" eller "omedelbart eldupphör", bara hotet om våld försvinner och inga vapen avlossas.

EU understryker främst vikten av ett snabbt slut på våldet, men betonar också behovet av en politisk lösning mellan alla parter, varefter en internationell styrka kan upprättas i området.

Tuomioja sade att EU nu skall informera USA om sina beslut samtidigt som FN:s säkerhetsråd i New York fortsätter att diskutera en resolution om krav på eldupphör i Libanon. Han var övertygad om att ett enigt EU hjälper såväl USA som de nuvarande fem EU-länderna i säkerhetsrådet att utarbeta en resolution.

Ett upprättande av en internationell styrka i Libanon kräver FN-mandat. Flera EU-länder har redan lovat delta i styrkan.

Tuomioja upprepade också det fortsatta behovet av humanitärt bistånd i regionen. Det sammanlagda finansiella biståndet från Europeiska unionen, det vill säga kommissionen och medlemsländerna, för att lindra krisen i Libanon uppgår till mer än 108 miljoner euro. EU har dessutom gett regionen avsevärt bistånd i form av bland annat mat, medicin och skydd.

Webbutsändning av presskonferensen (avautuu uuteen ikkunaan)

www.eu2006.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

EU