FN:s kommitté mot tortyr utfärdade sina slutsatser med anledning av Finlands fjärde periodiska rapport

Pressmeddelande 170/2005
20.5.2005


Satu Kaskinen och Arto Kosonen FN:s kommitté mot tortyr utfärdade sina slutsatser och rekommendationer med anledning av Finlands fjärde periodiska rapport den 19 maj. Med anledning av detta anordnade utrikesministeriets enhet för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden en presskonferens den 20 maj i informations- och kulturavdelningens pressutrymmen.

Rekommendationer och påpekanden från FN:s kommitté mot tortyr

Kommittén anser det vara positivt att bland annat ett förbud mot tortyr och annan behandling som krän-ker människovärdet har införts i 7 § i Finlands nya grundlag och att konventionsstatens representanter gav en muntlig försäkran om att regeringen kommer att överväga att införa en definition på tortyr i en-lighet med artikel 1 i konventionen i strafflagen. Som en positiv omständighet tog kommittén även upp att det under rapporteringsperioden inte anmälts några fall av tortyr i Finland. Även inrättandet av en minoritetsombudsman fick positiv uppmärksamhet. Kommittémedlemmarna förhöll sig även positivt till den finländska delegationens sammansättning, som förutom företrädare för ministerierna även om-fattade representanter från riksdagens grundlagsutskott.

Kommittén uttryckte oro bland annat för att man trots kommitténs tidigare rekommendationer, även om tortyr förbjuds i den nya grundlagen, inte har infört en uttrycklig definition av tortyr i strafflagen som skulle omfatta alla de element som ingår i artikel 1 i konventionen. Kommittén uttryckte även oro för att asylsökande inom det påskyndade asylförfarandet enligt den nya utlänningslagen har ytterst begrän-sade möjligheter att få sitt ärende grundligt behandlat och utnyttja alla möjligheter till sökande av änd-ring, om deras ansökan avslås. Kommittén uttryckte även oro för att man, trots det pågående program-met för grundliga reparationer av fängelserna, inte helt kan sluta använda så kallade nattkärl, som fort-farande används i vissa fängelser, förrän år 2010.

Kommittén rekommenderar bland annat att finska staten stadgar uttryckliga bestämmelser som krimina-liserar alla former av tortyr i enlighet med definitionen i artikel 1 i konventionen, förstärker rättsskyddet för asylsökande och överväger åtgärder för att påskynda de grundliga reparationerna av fängelser och förbättra hygiennivån i dem.


Nästa periodiska rapport

Den femte periodiska rapporten till kommittén mot tortyr avges tillsammans med den sjätte periodiska rapporten i september 2010. I rapporten kommer man bland annat att redogöra för vilka åtgärder man har vidtagit inom olika förvaltningsområden med anledning av kommitténs rekommendationer. Före det skall Finland dock inom ett år tillställa kommittén uppgifter om vilka åtgärder som vidtagits beträffande tre av rekommendationerna.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Satu Kaskinen, utrikesministeriets enhet för människo-rättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tfn 09 1605 5298, e-post: [email protected].
















Kommitténs slutsatser och rekommendationer

FN:s kommitté mot tortyr behandlade Finlands periodiska rapport