Utrikesminister Erkki Tuomiojas uttalande med anledning av undertecknandet av fredsfördraget i Aceh

Pressmeddelande 247/2005
15.8.2005


Det här är en historisk dag. Undertecknandet av fredsfördraget mellan Indonesiens regering och Rörelsen för ett fritt Aceh GAM visar att parterna oförskräckt förbinder sig till en gemensam framtid. Att fredsfördraget verkställs medför att Acehs invånare får möjlighet att demokratiskt administrera Aceh som en del av statshelheten Indonesien.

Europeiska unionen och fem Aseanländer skickar ungefär 250 observatörer till Aceh innan mitten av september i år. Till observatörernas uppgifter hör bland annat att följa med GAM-rebellernas nedrustning och rehabilitering i samhället och de indonesiska icke-lokala truppernas reträtt. Observationsuppdraget i Aceh är av obeväpnad civil natur. Den fredliga lösningen på konflikten främjar i hög grad också återuppbyggnaden av de områden i Aceh som drabbades hårdast av tsunamikatastrofen. Europeiska unionen har hittills lovat bidra med cirka 600 miljoner euro till återuppbyggnadsarbetet i Indonesien.

Jag är särskilt glad över att kunna berätta att Finland deltar i observationsuppdraget genom att sända sakkunniga till Aceh. Den första gruppen har redan sänts iväg som en del av EU:s förberedelsemission. Den finländska personinsatsen ökar till ungefär 35 personer fram till mitten av september, då själva observationsuppdraget tar sin början. Finland har dessutom meddelat sin beredskap att utbilda internationella observatörer innan de utposteras.

Indonesiens regerings och GAM:s vilja att behandla svåra och ömtåliga frågor i en försonlig anda har gjort intryck på mig. Jag uppskattar bägge parters beslutsamhet för att få en fredlig lösning till stånd.

Jag vill också tacka president Martti Ahtisaari och hans byrå Crisis Management Initiative för viktig medlingsverksamhet under förhandlingarna. Det har varit en förmån för utrikesministeriet att få erbjuda Finland som plats för förhandlingarna.