Suomella uusi kunniakonsuli Dubrovnikissa

Keskiviikkona 17.05.2023 juhlittiin Suomen uuden kunniakonsulaatin avajaisia Dubrovnikissa. Uusi kunniakonsulimme on Hrvoje Brbora, joka on suomalaismatkailijoidenkin keskuudessa tunnetun perheyrityksen, hotelli Lapadin johtaja.

Suulähettiläs Kalle Kankaanpää ja kunniakonsuli Hrvoje Brbora

Keskiviikkona 17.05.2023 juhlittiin Suomen uuden kunniakonsulaatin avajaisia Dubrovnikissa. Uusi kunniakonsulimme on Hrvoje Brbora, joka on suomalaismatkailijoidenkin keskuudessa tunnetun perheyrityksen, hotelli Lapadin johtaja. Uusi kunniakonsuli totesikin puheessaan, että suomalaisilla on nyt ”oma koti” Dubrovnikissa, viitaten hotellin yhteyteen perustettuun kunniakonsulin toimistoonsa. Juhlatilaisuuteen osallistui myös Dubrovnikin kaupunginjohtaja Mato Franković, Dubrovnik- Neretva- maakunnan edustajia, sekä muita kutsuvieraita. Tilaisuuden musiikillisesta osuudesta vastasi saksofonisti Kristian Lakari.

 

Kroatia on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan suomalaisten matkailijoiden keskuudessa. Ennen Covid 19- pandemian alkua vuonna 2019 Kroatiassa vieraili ennätykselliset 120 000 suomalaismatkailijaa. Erityisesti maan eteläosassa sijaitsevat rannikkokaupungit Split ja Dubrovnik, sekä näiden alueilla sijaitsevat saaret vetävät lomailijoita puoleensa. Suomalaismatkailijoiden on mahdollista ongelmatilanteissa tukeutua Suomen kunniakonsulaatteihin, joita löytyy pääkaupunki Zagrebin lisäksi Splitistä, Osijekista,Rijekasta ja nyt myös Dubrovnikista. Kunniakonsulaatin avajaispuheessaan suurlähettiläs Kalle Kankaanpää korosti kunniakonsulijärjestelmän olevan lähtöisin juuri Dubrovnikin tasavallasta, jossa perinne kehittyi lähes 500 vuoden ajanjaksolla 1300-luvulta alkaen.

 

Suomen kunniakonsulin päätehtäviin lukeutuvat muun muassa suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten oikeuksien valvominen konsulin oman toimipiirin alueella, Suomen ja asemamaan taloudellisten- ja kulttuurisuhteiden ylläpitäminen, sekä maakuvatyö. Suomalaisille yrityksille kunniakonsuli voi toimia linkkinä paikallisten yritysten ja mahdollisten yhteistyökumppanien välillä.

 

Teksti: Anni Kalliokoski 

Kuvat: Mario Jesih