Äänestäminen ulkomailla

Voit valita kahden äänestystavan välillä: ennakkoäänestys tai kirjeäänestys.  

Ennakkoäänestys

Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä ulkomailla (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)ja suomalaisilla aluksilla. Voit äänestää ulkomailla asetuksella säädetyissä Suomen edustustoissa. Suomalaisessa laivassa sen ollessa ulkomailla saat äänestää ennakolta, jos olet sen henkilökuntaan kuuluva äänioikeutettu.

Oikeusministeriö kertoo ennakkoäänestysjärjestelyistä vaalit.fi-verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kirjeäänestys

Kirjeitse voivat äänestää ulkosuomalaiset äänioikeutetut. Myös Suomessa vakituisesti asuvat äänioikeutetut voivat äänestää kirjeitse, jos he ovat ulkomailla koko sen ajan, kun Suomessa voi äänestää eli ennakkoäänestysajan ja vaalipäivän.

Näin valmistaudut

  1. Saat ilmoituksen äänioikeudestasi Suomen väestötietojärjestelmään merkittyyn osoitteeseen. 
  2. Varmista Digi- ja väestötietovirastosta,(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) että osoitetietosi ovat oikein. Jos osoitteesi ulkomailla on muuttunut, ilmoita siitä sähköpostilla [email protected]
  3. Voit äänestää myös ilman ilmoituskorttia. Ilmoituskortissa on kuitenkin tärkeää tietoa, kuten missä vaalipiirissä olet äänioikeutettu ja minkä kunnan keskusvaalilautakunnalle lähetät kirjeäänesi. 
  4. Tilaa hyvissä ajoin äänestyspaketti oikeusministeriön tilauspalvelusta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Lue kirjeäänestysmateriaali huolellisesti.

Näin äänestät

  1. Täytä äänestyslippu, ja sulje se vaalikuoreen. Äänestystilanteessa tarvitset kaksi täysi-ikäistä puolueetonta ja esteetöntä todistajaa varmistamaan, että vaalisalaisuus ja vaalivapaus säilyvät.
  2. Postita vaalikuori lähetekuoressa yhdessä lähetekirjeen kanssa äänioikeuskuntasi keskusvaalilautakuntaan. Äänestäjä maksaa postimaksun.

Äänioikeus

Jos olet ulkomailla pysyvästi asuva Suomen kansalainen, olet äänioikeutettu Suomessa toimitettavissa eduskuntavaaleissa ja presidentinvaalissa. Olet äänioikeutettu myös Suomessa toimitettavissa europarlamenttivaaleissa, jollet ole ilmoittautunut asuinmaasi europarlamenttivaalien vaaliluetteloon.

Osoitetiedot ajan tasalle

Digi- ja väestötietovirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)lähettää jokaiselle äänioikeusrekisteriin otetulle ulkosuomalaiselle ilmoituksen äänioikeudesta (ilmoituskortti) siihen osoitteeseen, joka on merkitty hänen kohdalleen Suomen väestötietojärjestelmään(Linkki toiselle web-sivustolle.). Huolehdi siitä, että osoitetietosi ovat ajan tasalla.