Suomalaisen nykytaiteen näyttely Taidemuseo Mimarassa

Näyttely Dialogues in Space esittelee kolmen suomalaisen nykytaiteilijan, Jan Kenneth Weckmanin, Tarja Pitkänen-Walterin sekä Teemu Kassilan töitä. Näyttely on avoinna zagrebilaisessa taidemuseo Mimarassa 15.1.–7.2.2010. Näillä taiteilijoilla on oma, erottuva tyylinsä, joka johdattelee visuaalista ja informatiivista keskustelua tilassa vielä taiteilijoiden itsensä poistuttuakin.

Näyttelyn virallinen avajaistilaisuus järjestettiin perjantaina 15. tammikuuta klo 19 Mimara-museossa. Avajaisissa oli mahdollisuus tavata kaikki kolme taiteilijaa.

Näyttely on Zagrebin yliopiston taideakatemian ja Mimara-museon yhteishanke. Se on omistettu asiassa aloitteen tehneelle museon kuraattori Darko Glavanille, joka traagisesti menehtyi viime kesänä.

Jan Kenneth Weckman ja Tarja Pitkänen-Walter ovat Suomessa tunnettuja taiteilijoita ja he vierailivat Zagrebissa 13.-16.1. Vierailunsa aikana he esittelivät töitään ja luennoivat Taideakatemian opiskelijoille. Tämä on Zagrebin yliopiston taideakatemian ja Suomen kuvataideakatemian yhteistyön alku.

Jan Kenneth Weckman(Linkki toiselle web-sivustolle.) käyttää töissään vaihtelevia tekniikoita kuten raapustusta, mustesuihkutulostusta, valokuvausta ja huopakynää. Vaikka hänen työnsä ovat abstrakteja, on niissä myös viittauksia esittävään taiteeseen. Weckman laittaa paljon omaa persoonaansa mukaan taiteeseensa ja haluaa haastaa yleisönsä. Vuodesta 1969 Weckmanilla on ollut 47 omaa ja 35 yhteisnäyttelyä eri puolilla Eurooppaa sekä Japanissa. Weckman on myös entinen Taideteollisen korkeakoulun visuaalisen kulttuurin osaston dekaani. Hän on saanut lukuisia arvostettuja palkintoja.

Tarja Pitkänen-Walterin(Linkki toiselle web-sivustolle.) työt ovat usein kolmiulotteisia, monniaistillisia installaatioita. Vuodesta 1984 hänellä on ollut seitsemän omaa ja 28 yhteisnäyttelyä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Pitkänen-Walter on Kuvataideakatemian professori ja maalaustaiteen osaston johtaja. Hän on toiminut Valtion kuvataidetoimikunnan varapuheenjohtajana ja asiantuntijana Helsingin kaupungin taidemuseon ostoissa. Vuonna 1999 Pitkänen-Walter palkittiin pohjoismaisen nykytaiteen Carnegie-palkinnolla.

Teemu Kassila on Suomen Kroatian-suurlähettilään puoliso. Hänen maalauksissaan on vaikutteita maailman alkuperäiskansojen, etenkin Arizonan Hopi-intiaanien, taiteesta, myyteistä ja elämänkatsomuksesta. Kassila on asunut Zagrebissa syyskuusta 2007, ja siitä lähtien merensiniset sävyt ovat esiintyneet hänen töissään, Adrianmeren vaikutuksesta. Vuodesta 1973 Kassilan töitä on ollut esillä 17 näyttelyssä Englannissa, Ranskassa, Yhdysvalloissa, Tanskassa ja Suomessa. Maalauksen lisäksi Kassila – joka on elokuvaohjaaja Matti Kassilan poika – on työskennellyt elokuva- ja teatteriteollisuudessa vuodesta 1969. Hän on myös erilaisiin riippuvuuksiin erikoistunut hypnoterapisti.

Teemu Kassilan töitä on esillä myös Zagrebin pääkirjastossa ajalla 25.1.-21.2.2010.

 Lisätietoja Suomen suurlähetystöstä, puhelin +385 1 6312 080 tai sähköpostitse [email protected].