Rada Boricille suomalainen ritarimerkki

Tasavallan presidentti on myöntänyt lehtori Rada Boricille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkin Boricin pitkäaikaisesta työstä Suomen ja Kroatian välisen kulttuuriyhteistyön sekä Suomen ja suomalaisuuden tunnetuksitekemisestä Kroatiassa.


Suomen suurlähettiläs Ann-Marie Nyroos luovutti kunniamerkin Boricille suurlähettilään virka-asunnossa pidetyssä juhlatilaisuudessa Zagrebissa 17. lokakuuta 2007.

Rada Boric, joka on kansainvälisesti tunnustettu ja palkittu ihmisoikeus- ja naisasialiikeaktivisti, on tehnyt ansiokasta ja monipuolista työtä Suomen ja Kroatian kulttuurisuhteiden hyväksi 1970-luvulta alkaen. Boric toimi kesään 2007 asti Helsingin yliopiston slavistiikan ja baltologian laitoksen kroaatin kielen ja eteläslaavilaisen kirjallisuuden lehtorina. Hän on koordinoinut menestyksellisesti suomalaisten ja kroatilaisten yliopistojen ja instituutioiden välisiä yhteistyöprojekteja sekä edistänyt kielitieteiden ja naistutkimuksen opiskelija- ja opettajavaihtoa. Rada Boric on vaikuttanut kotimaassaan suomalaisen yhteiskunnan perinpohjaisena asiantuntijana käyttäen monissa yhteyksissä Suomea esimerkkimaana muun muassa tasa-arvoasioissa ja kansalaisyhteiskunnan kehittämisessä. Boricin yksi ammatillisesti merkittävimmistä projekteista on ollut historian ensimmäisen suomi-kroaatti-suomi –sanakirjan työstäminen. Sanakirja, jossa on noin 39 000 hakusanaa, ilmestyi alkuvuodesta WSOY:n kustantamana.



Suomen suurlähettiläs Ann-Marie Nyroos ja lehtori Rada Boric