Psykologi vai poliitikko, ei kun apulaiskaupunginjohtaja


Helsingin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri vieraili Zagrebin suurlähetystössä tiistaina 17. maaliskuuta. Team Finland kutsui Saurin aamukahveille edustustoon tapaamaan Kroatiassa asuvia suomalaisia ja suomalaistyritysten edustajia. Kahvitilaisuudessa käsiteltiin ajankohtaisia aiheita hyvässä hengessä. Kahvihetkeä edeltävänä päivänä Pekka Sauri esiintyi ”Municipal Investment and Development Arena 2015” - tapahtumassa, johon osallistuminen oli hänen Kroatian vierailun varsinainen päätarkoitus. Muita areenassa esiintyneitä suomalaisia olivat Teknologian tutkimuskeskuksen (Linkki toiselle web-sivustolle.)[VTT] Harri Airaksinen ja Marko Nokela.

Aamukahvit Pekka Saurin seurassa

Sanavalmis Pekka Sauri aloitti puheenvuoronsa räväkästi toteamalla: "Eurooppa on isossa pulassa." Helsingin apulaiskaupunginjohtaja tarttui heti hyvin globaaliin vastakkain asetteluun. Todellisena vaarana on, että idästä nouseva Kiina kiilaa Euroopan ohi. Saurin mukaan Euroopan täytyy keskittyä siihen missä me olemme hyviä eli innovaatioihin, suunnitteluun, designiin ja korkeasti koulutetun väestön osaamiseen. Valtavaa laadukkaan koulutuksen tuomaa etulyöntiasemaa ei saa päästä valumaan hukkaan. Olennaista onkin miettiä, miten koulutusta toteutetaan käytännössä. Euroopan täytyy osata "taistella" Kiinaa vastaan. Tämän taistelun Helsingin apulaiskaupunginjohtaja painotti tapahtuvan nimenomaan kaupungeissa. Kehityksen moottoreita ovat kaupungit eikä kansalliset hallitukset. Muut aamukahville osallistuneet kuuntelivat herkeämättä Saurin sanomisia ja liittyivät ajatustenvaihtoon apulaiskaupunginjohtajan aloituksen jälkeen.

Puheenvuoroissa korostui useamman kerran vuorovaikutuksen tärkeys. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja kritisoi organisaatioiden tai jopa saman organisaation eri osastojen välisen vuorovaikutuksen heikkoa tasoa Suomessa. Erinäiset yhteiskunnan toimijat eivät Saurin mukaan tee riittävästi yhteistyötä keskenään. Hän näkee yhteistyön ja kommunikaation tärkeimpinä kehitystä puskevina voimina. Toimiva yhteistyö eri yhteiskunnallisten toimijoiden välillä on kilpailukyvyn peruspilari niin Suomessa kuin Kroatiassa. Apulaiskaupunginjohtaja puhui myös tuottavuuden tehostamisen tärkeydestä. Nykyisin tuottavuutta pidetään kirosanana, mutta Saurin mielestä kyseessä ei ole kirosana vaan suora seuraus innovatiivisesta toiminnasta. Tuottavuuden tarkoittaessa sitä, että meillä on paremmat työkalut ja elämä on helpompaa. Yhteiskunnan taloudellisessa kehityksessä Sauri puolestaan totesi avainroolin olevan kaupungeilla - ei hallituksella. Paikallishallitukset nimittäin tuottavat niitä palveluita, joita kansalaiset vaativat. Varakaupunginjohtaja totesi kaupunkien olevan ihmisen ”jokapäiväistä arkea." Menestykseen tarvitaan vain kolme asiaa: sananvapaus, avoin tieto ja korkeakoulutus.

"Sosiaalinen media ei ole viihdettä. Se on demokratiaa"

Vuorovaikutukseen viitaten Sauri puhui kansalaisyhteisön ja valtionjohdon välisen "kuilun" täyttämisestä. Sauri halusikin lähettää viestin Kroatian johdolle muistuttamalla heitä: "ole siellä, missä ihmiset ovat." Esimerkiksi useimmat suomalaiset poliitikot pääministeristä lähtien ovat sosiaalisessa mediassa. ”Sosiaalisen media ei ole viihdettä. Se on demokratiaa” – oli yksi Saurin lausahduksista.

Keskusteluun osallistuneita kroatialaisia kiinnosti tietää, mikä on suomalaisen koulujärjestelmän salaisuus. Huomioita vaihdettiin puolin ja toisin, sekä kroatialaisesta että suomalaisesta koulujärjestelmästä. Pekka Sauri nosti yhdeksi suomalaisen koulujärjestelmän menestyksen salaisuudeksi koulujen autonomian. Autonomia näkyy esimerkiksi siinä, että opettajat saavat vapaasti valita oman opetusmateriaalinsa. Koululaiset huomioidaan suunnittelun eri vaiheissa ja näin he tavallaan "tuottavat" opetuksen sisällön. Tämä on juuri Saurin mielestä "vallankumouksellista." Sauri kertoi myös seuraavansa nuorimmaisensa koulunkäyntiä ja kuuntelevansa mielenkiinnolla hänen tekemiään havaintoja suomalaisesta koulujärjestelmästä. Puhuttaessa nuorisosta apulaiskaupunginjohtaja mainitsi myös miten nuori sukupolvi on yllättänyt hänet positiivisesti keskustelutaidoillaan. Yhteiskunnallista kehitystä on todellakin tapahtunut, jos lapset osaavat puhua esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksista luontevasti ja kypsästi. Seksuaalisuus ei ole tabu demokraattisessa yhteiskunnassa.

Tilaisuus päätettiin lämpimissä tunnelmissa. Luultavasti jokainen tapahtumaan osallistunut sai uusia näkökulmia ja ajattelemisen aihetta kahvinmakuisesta aamuhetkestä Pekka Saurin seurassa

  

Pekka Sauri?
Pekka Markus Sauri [syntynyt 1954] on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2003. Koulutukseltaan Sauri on filosofian tohtori ja psykologi. Hän on ollut Vihreän liiton kärkirivin poliitikkoja 1980-luvulta lähtien. Suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi radion Yölinja-ohjelman juontajana vuosina 1987 – 2002.  Suomalainen yleisö tuntee Pekka Saurin aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä, mutta erityisesti vanhempi sukupolvi muistaa hänet paremmin radiossa juontamastaan Yölinja-ohjelmasta.

Pekka Sauri on lisäksi kirjoittanut useita teoksia. Viimeisin, vastikään julkaistu "Julkishallinto ja sosiaalinen media" käsittelee muun muassa sosiaalisen median direktiivejä. Timo Rajakangas, Suomen suurlähettiläs Kroatiassa, saikin Helsingin apulaiskaupunginjohtajalta lahjaksi hänen uuden SOME-kirjansa.  Teos on luettavissa myös Internetissä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Sosiaalinen media eli SOME? Pekka Sauri on aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Helsingin varakaupunginjohtajan mielestä johdon täytyykin olla sosiaalisessa mediassa, koska johto edustaa sitä arvomaailmaa mitä organisaatio edustaa. Pekka Sauria voi seurata esimerkiksi: facebookissa ja twitterissä [@pekkasauri].

Kuuntele lisää Pekka Saurin ajatuksia SOME:sta Yle Areenassa(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Tiestitkö, että Helsinki sai vuoden 2014 some-kaupunkitittelin?

Helsingin apulaiskaupunginjohtajana? Kaikkiaan Helsingissä on neljä apulaiskaupunginjohtajaa. Pekka Saurin vastuualueella on rakennus- ja ympäristötoimet. Muita apulaiskaupunkijohtajia ovat: Anni Sinnemäki [kaupunkisuun-nittelu- ja kiinteistötoimi, vuodesta 2015], Pia Sutinen [sosiaali- ja terveystoimi, vuodesta 2014], Ritva Viljanen [sivistystoimi, vuodesta 2012]. Helsingin kaupunginjohtajana toimii Jussi Pajunen [vuodesta 2005].

Tilaisuudessa Pekka Sauri kommentoi leikkimielisesti psykologin koulutuksen auttaneen häntä selviytymään apulaiskaupunginjohtajan tehtävissä. Sauri on toiminut yhteensä 12 vuotta apulaiskaupunkijohtajana.