Paikalliset lukiolaiset Martti Ahtisaaren jalanjäljillä


Ryhmä oppilaita Katarina Zrinski-lukiosta (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)pääsi kokeilemaan miltä tuntuu ratkaista konflikti. Aihe ei voisi olla ajankohtaisempi, kun mietitään maailmalla vallitsevaa nykytilannetta. Kansainvälisiä konflikteja löytääkseen ei tarvitse lähteä Eurooppaa pidemmälle. Tällä kertaa tapahtumat sijoittuivat kuitenkin mielikuvitukselliseen valtioon nimeltä Kurkum. Kurkumissa on pitkään vallinnut erilaisia jännitteitä. Ylilyöntejä on tapahtunut paitsi hallituksen että hallitusta vastustavien separatistien osalta. Pitkään kytenyt tyytymättömyys on ajanut valtion sisällissodan partaalle. Separatistit vaativat omaa valtiota, eikä vallitsevalta sekasorrolta voi välttyä kukaan valtion 33 miljoonapäisestä väestöstä.

neuvottelu
Konfliktin eri osapuolet neuvottelevat Kurkumin kohtalosta.

Ennen Kurkumin rauhanneuvottelua lukiolaiset tutustuivat Martti Ahtisaareen. Martti Ahtisaari on kansainvälisesti tunnettu rauhanneuvottelija, joka on ollut mukana ratkaisemassa niin Namibiaa, Indonesiaa kuin Kosovoa koskevia konflikteja. Kansainvälisesti Martti Ahtisaaren työ on tunnustettu muun muassa Nobelin rauhanpalkinnolla. Oppilaat näkivät myös leikkimielisen videon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Martti Ahtisaaresta, jossa hän saa neuvoteltua tulitauon vihaisten lintujen ja sikojen välille Angry Birds -maailmaan.  Video on julkaistu viimeisimpänä Ahtisaaren kunniaksi nimettynä Ahtisaari-päivinä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Päivien tarkoituksena on lisätä tietoa rauhanvälityksestä ja sovittelusta. Tutustuttuaan Ahtisaareen lukiolaiset saivat itse kokea, minkälaisia asioita hän joutuu kohtaamaan. Kukin lukiolainen sai oman roolin kuvitteellisesta Kurkumiin sijoittuvasta roolipelistä. Näin neuvottelupöydän ääreen olivat kokoontuneet niin separatistien, hallituksen, pakolaisleirin, kuin naapurivaltion edustajat. Luonnollisesti yksi oppilas toimi myös haasteellisessa rauhanneuvottelijan roolissa.

Heti neuvottelujen alkuun separistit saivat niskaotteen hallituksesta. Voisiko tilanne muistuttaa enempää todellisuutta? Neuvottelujen ollessa kiivaimmillaan käytiin muun muassa vaihtokauppaa valtion vangitsemien separatistien ja luonnonrikkauksien välillä. Lisäksi neuvottelupöydälle nostettiin useamman kerran erilaisia rajanvetoehdotuksia koskien Kurkumia. Yksi oppilas tiedusteli onko maailmalla oikeasti tapahtunut valtion jakautumisia kahteen. Tuorein esimerkki löytyy Afrikasta, jossa Etelä-Sudan irtaantui Sudanista.  Neuvottelussa pakolaisleirin ja naapurivaltion edustajat toivoivat rauhallista ratkaistua. Erinäisten kädenvääntöjen jälkeen päästiin lopulta kaikkia tyydyttävään ratkaisuun: Kurkum päätettiin jakaa kahtia. Separatistit tunsivat voittaneensa, sillä he saivat suurimman osan luonnonrikkauksista ja viimein tunnustusta vähemmistöryhmänä. Rauhanneuvottelu opetti oppilaille kuinka konfliktit koskettavat useita eri osapuolia. Näillä osapuolilla on erilaisia lähtökohtia ja tavoitteita. Jälkipuinnissa ei voitu välttyä keskustelematta Ukrainasta. Yhden valtion sisäisistä konflikteista voi hetkessä muuttua myös suurvaltojen välisiä taistelukenttiä. Tapahtuma päättyi muistelemalla Ahtisaaren toteamusta kuinka rauhaa on turhaa rakentaa, jos konfliktin eri osapuolet eivät ole valmiita solmimaan sitä. 

Teksti ja kuvat: Antti Nivala, Suomen suurlähetystö Zagreb