Matkustatko tänä kesänä Kroatiaan?

Muutama tärkeä muistisääntö matkalaisille ennen ulkomaanmatkaa.

1) Tutustu Ulkoministeriön matkustustiedotteeseen(Linkki toiselle web-sivustolle.).
2) Tee matkustusilmoitus(Linkki toiselle web-sivustolle.) ulkoministeriölle kriisitilanteita varten.
3) Muista ottaa matkavakuutus(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja pidä mukana myös eurooppalainen sairaanhoitokortti. (Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata kuluja, jotka aiheutuvat esimerkiksi sairaankuljetuksesta ulkomailta kotimaahan.)
4) Tarkista, että matkustusasiakirja(Linkki toiselle web-sivustolle.) (passi tai henkilökortti) on voimassa. Vaikka sekä Kroatia että Suomi kuuluvat Schengen-alueeseen (Schengen-maiden välisessä matkustamisessa ei ole rajatarkastuksia), on matkalla oltava mukana voimassa oleva matkustusasiakirja. Muista, että Kroatian naapurimaa Bosnia-Hertsegovina ei kuulu Schengen-alueeseen. Rajanylityksessä tarvitset siis passin. Myös passikopio on hyvä olla mukana.
5) Kroatia on maanjäristyksille ja metsäpaloille altista aluetta. Seuraa kriisitilanteessa paikallisviranomaisten ohjeita.

Mikäli joudut pulaan lomasi aikana, ole yhteydessä matkanjärjestäjään, suurlähetystöön tai UM:n päivystyskeskukseen, joka palvelee ympäri vuorokautisesti puhelinnumerossa +358 9 1605 5555 ja sähköpostitse [email protected]

Hyvää kesää ja turvallista matkaa!

PS: Kroatia on väkiluvultaan Suomea pienempi (3,8 miljoonaa asukasta). Maassa vierailee kuitenkin noin 20 miljoonaa turistia vuodessa ja vilkkain matkailusesonki on elokuussa. Silloin on hyvä varautua ruuhkiin lentokentillä, satamissa ja valtateillä.