Isänmaallinen mies Kroatiassa

Arto Halosen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Isänmaallinen mies sai ensi-iltansa maanantaina 17. helmikuuta  Kroatiassa. Cinestar(Linkki toiselle web-sivustolle.) -elokuvateatteri täyttyi lähes viimeistä penkkiä myöten katsojista — olihan tiedossa harvinaista herkkua: historian ensimmäinen Suomi-Kroatia yhteistuotantoelokuva.

Paikan päälle Zagrebiin oli saapunut arvokas joukko kunniavieraita: ohjaaja Arto Halonen, päänäyttelijä Martti Suosalo,  toinen käsikirjoittaja Jouni Kemppainen, kuvaaja H-P Vitikainen, tuotantopäällikkö Mikko Tenhunen, Kroatian pään tuottaja Igor A. Nola, kroatialaiset näyttelijät Ivica Zadro ja Zijad Gracic sekä muu elokuvan eteen töitä tehnyt suomalais-kroatialainen työryhmä.  Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että Isänmaallisen miehen musiikin sävellyksestä vastaa tunnettu kroatialainen säveltäjä Alfi Kabiljo. Hän on luonut musiikkia yli 40 kansainväliseen elokuvaan, yhteentoista teatterimusikaaliin, kahteen musikaalielokuvaan ja kahteen balettiin.

Kuva: Suomen suurlähetystö Zagreb
Vasemmalta oikealle: Igor A. Nola (tuottaja), Arto Halonen (ohjaaja/käsikirjoittaja), Martti Suosalo (pääosan näyttelijä), Alfi Kabiljo (säveltäjä) ja Timo Rajakangas (Suomen suurlähettiläs Kroatiassa)

Isänmaallinen mies on teos, jossa on taitavasti yhdistelty komediaa ja draamaa sekä urheilun ja isänmaan joskus niin kovin armotonta yhdistelmää. Elokuva kiinnosti suuresti myös Kroatiassa asuvia suomalaisia ja muita Suomen ystäviä. "Ihanaa! Suomalainen elokuva kroatialaisissa maisemissa!" totesivat suomalaissiirtokunnan edustajat kuin yhdestä suusta. 

Elokuvan ensi-illan kunniaksi Suomen suurlähetystössä Zagrebissa järjestettiin tuotantojoukoille pieni tervetuliaistilaisuus, jossa suurlähettiläs Timo Rajakangas totesi tämän tuotantoprojektin olevan toivottavasti vasta alkua tulevalle elokuvayhteistyölle.

Lisätietoa