Linnanmäki 60 vuotta

Linnanmäki on Suomen suosituin huvipuisto, jossa on koko Pohjolan laajin laitevalikoima. Vuosien saatossa huvipuistovieraita on käynyt 53.8 miljoonaa,

Spaceshot Spaceshot © Linnanmäki

joista jokaiselle on syntynyt omia lähtemättömiä muistoja ja mielikuvia huvipuistovierailusta. Linnanmäen ainutlaatuinen tunnelma on säilynyt huvipuiston perustamisesta lähtien. 

Vaikka Linnanmäki onkin muuttunut huimasti vuosien mittaan, keskeiset elementit ovat edelleen samat kuin perustamisen aikaan 1950-luvulla: on autoja, karuselleja, syötävää, ohjelmaa, pelejä, myymälöitä ja niin edelleen. 

Jos huvipuisto itsessään on muuttunut, myös kävijäkunta on nykyään erilaista kuin ennen. 1950- ja 1960-luvuilla Linnanmäellä viihtyivät pääasiassa nuoret aikuiset, kun taas tänä päivänä kävijät ovat enimmäkseen lapsiperheitä. Pitkän linjan kävijöillä ovat vielä muistissa Linnanmäki-reissut sekä lapsena että vähän vanhempana, jolloin paikalle houkuttivat erilaiset esiintyjät Paul Ankasta lähtien.  

Historia 

Linnanmäen huvipuiston historia pohjautuu vuoteen 1907, vaikka puiston portit avautuivatkin vasta kymmeniä vuosia myöhemmin. Lasten Päivä -tapahtumia järjestettiin sotien jälkeen eri puolilla Suomea varojen hankkimiseksi lastensuojelutyöhön. Päivää vietettiin aluksi epäsäännöllisesti. Vuonna 1945 Lasten Päivästä tuli vuosittainen tapahtuma.

Linnanmäen karuselli Karuselli © Linnanmäki

Suunnitelmat kiinteän huvipuiston rakentamisesta toteutuivat kun, Linnanmäen huvipuisto perustettiin vuonna 1950. 27.5.1950 avattu Linnanmäki muistutti lähinnä hätäisesti kasaan koottua hökkelikylää. Rakentamiseen oli vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen jäänyt vain puolisentoista kuukautta.

Tästä huolimatta Linnanmäki tarjosi kävijöille jo melkein kaiken, mitä huvipuistosta voikin odottaa löytävänsä. Huimapäitä pyörittivät raiteillaan kolisevat Vauhtihirviöt, pehmeämpää menoa tarjosivat Ketjukaruselli ja Radioautorata.

Circus-teltassa esiintyi kansainvälisiä sirkustaiteilijoita, pienemmissä kopeissa nähtiin nukke- tai Mustan teatterin esityksiä. Peliteltoissa ammuttiin, pyöritettiin Onnenpyörää, kokeiltiin onnea Narunvedossa. Oli herkkukojuja ja kahviloita. Oli kaikkea, josta oli hyvä lähteä jatkamaan, parantamaan ja laajentamaan. 

Kummitusjuna Kummitusjuna © Linnanmäki

Kummitusjuna saatiin Linnanmäelle 1950. Kesäksi 1951 rakennettiin Vuoristorata, joka osa osaltaan neljään kertaan uusittuna on edelleen Linnanmäen suosituin laite. Kesäksi 1954 saatiin puistoon sen ylpeys, nyt jo yli satavuotias Lastenkaruselli. 

Linnanmäki on muuttunut ympärivuotiseksi käyntikohteeksi uusien tapahtumiensa, yritystilaisuuksien ja Merimaailma SEA LIFE:n myötä. 

Lasten Päivän Säätiö

Lasten Päivän Säätiön toiminnan tarkoituksena on kerätä varoja lastensuojelutyöhön. Tämän toteuttamiseksi säätiö ylläpitää ja kehittää Linnanmäen huvipuistoa. 

Linnanmäki lahjoittaa joka vuosi varoja lastensuojelutyöhön. Vuoden 2009 tuloksesta lahjoitettiin ennätykselliset 3,1 miljoonaa euroa lastensuojelutyölle. Vuosien saatossa kertynyt lahjoitussumma on yhteensä 70.4 miljoonaa euroa. 

Lasten Päivän Säätiö kiittää jokaista huvipuistovierasta, joka omalla käynnillään tukee Suomen lasten puolesta tehtävää tärkeää työtä.

Teksti ja kuvat: © Linnanmäki

Lisätietoja
Linnanmäki(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)