Koirien, kissojen ja frettien tuonti Suomeen

Koiran- ja kissanpentujen tuonti Suomeen muuttuu 15.3.2006 alkaen. Vaatimukset koskevat vain matkustajan mukana kulkevia lemmikkielδimiδ, joita ei ole tarkoitettu myytδvδksi tai luovutettavaksi uudelle omistajalle.

Raivotautia vastaan rokottamattomia alle kolmen kuukauden ikδisiδ koiran- ja kissanpentuja saa tuoda Suomeen 15.3.2006 alkaen raivotautivapaista maista, joita ovat:

EU/ETA-maat:
Alankomaat, Belgia, Irlanti, Italia, Kreikka, Kypros, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Tanska, Tšekki ja Yhdistynyt kuningaskunta

EU:n ulkopuoliset maat:
Australia, Islanti, Japani, Sveitsi ja Uusi-Seelanti

Rokottamattomien koiran- ja kissanpentujen tuonnissa on noudatettava seuraavia vaatimuksia:

1. Elδin on tuontihetkellδ alle kolmen kuukauden ikδinen.

2. Elδin on tunnistusmerkitty mikrosirulla tai selkeδsti luettavalla tatuoinnilla.

3. Elδin tuodaan Suomeen suoraan kasvattajan luota, jossa elδin on syntynyt ja pidetty syntymδstδδn saakka, eikδ elδin ei ole ollut tekemisissδ villielδinten kanssa.

4. Elδimen mukana on lemmikkielδimen todistus (ns. lemmikkielδinpassi), jos se tuodaan toisesta EU-maasta, Norjasta tai Sveitsistδ, tai komission pδδtφksen 2004/824/EY mukainen virkaelδinlδδkδrin antama todistus, jos se tuodaan Australiasta, Islannista, Japanista tai Uusi-Seelannista.

5. Elδimen mukana on kasvattajan allekirjoittama vakuutus siitδ, ettδ elδin on syntynyt hδnen luonaan ja pidetty syntymδpaikassaan vientihetkeen saakka erossa villielδimistδ. Vakuutus kirjoitetaan lemmikkielδinpassin osaan XI tai erilliselle todistukselle.

Esim. I, the undersigned, certify that the animal with microchip/tattoo no________________ was born and has been kept since its birth at my facility and has not been in contact with any wild animals. [paikka, pδivδmδδrδ ja kasvattajan allekirjoitus]

6. Jos elδin tuodaan Australiasta, Islannista, Japanista tai Uusi-Seelannista, on elδimelle enintδδn 30 pδivδδ ennen sen saapumista Suomeen annettava asianmukainen annos pratsikvantelia tai epsiprantelia sisδltδvδδ, asianomaiselle elδinlajille hyvδksyttyδ lδδkettδ ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan.

7. Elδin on kuljetettava lδhtφmaastaan suoraan Suomeen. Lentokuljetus voi kuitenkin tapahtua myφs muun maan kautta, jos elδin pidetδδn kyseisessδ maassa kansainvδlisen lentokentδn alueella.

Muista kuin edellδ luetelluista maista rokottamattomia koiran- ja kissanpentuja ei saa tuoda Suomeen. Raivotautivapaita maita eivδt ole seuraavat EU-maat: Espanja, Itδvalta, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Viro.

























Yli 3 kk:n ikδisiδ koiria ja kissojen koskevat seuraavat mδδrδykset:

1. Tunnistusmerkintδ
Elδimen on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla tai selkeδsti luettavalla tatuoinnilla. Jos mikrosiru ei ole ISO 11784 -standardin tai ISO 11785 -standardin liitteen A mukainen, tulee elδimen tuojalla olla mikrosirun lukemiseen tarvittava laite. 3.7.2011 alkaen ainoastaan mikrosirumerkintδ hyvδksytδδn tunnistusmerkinnδksi. Elδimen tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista.

2. Raivotautirokotus
Elδimen on oltava rokotettu raivotautia vastaan kansainvδlisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella, joka sisδltδδ vδhintδδn yhden antigeeniyksikφn annosta kohti. Raivotautirokotus tulee antaa ja tarvittaessa uusia rokotteen valmistaneen laboratorion suositusten mukaisesti. Elδimen tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista. Rokotus on annettava vδhintδδn 21 vrk ennen tuontia.Uusintarokotuksessa ei vaadita 21 vrk:n varoaikaa, jos rokotus on annettu ennen edellisen rokotuksen voimassaolon pδδttymistδ. Edellisestδ rokotuksesta on oltava merkintδ lemmikkielδinpassissa tai muussa rokotustodistuksessa. Elδinlδδkδri merkitsee raivotautirokotuksen viimeisen voimassaolopδivδn lemmikkielδinpassiin. Rokottamattomien pentujen tuonti Suomeen ei ole sallittu.

Suomessa tδllδ hetkellδ kδytφssδ olevat raivotautirokotteet ovat voimassa kaksi vuotta, jos rokotus on annettu yli vuoden ikδiselle elδimelle.

3. Kδsittely ekinokokkoosia vastaan
Koirille ja kissoille on enintδδn 30 pδivδδ ennen elδimen saapumista Suomeen annettava asianmukainen annos pratsikvantelia tai epsiprantelia sisδltδvδδ, asianomaiselle elδinlajille hyvδksyttyδ lδδkettδ ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Elδinlδδkδri tekee merkinnδn ekinokokkoosilδδkityksestδ lemmikkielδimen todistukseen (ns. lemmikkielδinpassiin).

Koirilta ja kissoilta ei vaadita heisimatolδδkitystδ, jos elδin tuodaan suoraan Ruotsista, Norjasta (Huippuvuoria lukuun ottamatta), Yhdistyneestδ Kuningaskunnasta tai Irlannista, tai jos elδin tuodaan Suomeen 24 tunnin kuluessa siitδ, kun se on viety pois Suomesta. Myφskδδn alle kolmen kuukauden ikδisiltδ elδimiltδ ei vaadita heisimatolδδkitystδ.

4. Lemmikkielδinpassi
Elδimen mukana on oltava lemmikkielδimen todistus (ns. lemmikkielδinpassi), jossa on elδimen tunnistusta koskevat tiedot sekδ elδinlδδkδrin tekemδ merkintδ voimassa olevasta raivotautirokotuksesta ja ekinokokkoosilδδkityksestδ (osat I-IV ja tarvittaessa osa VII).

Lemmikkielδinpassin siirtymδaika
Jos elδimellδ on voimassaoleva rokotustodistus raivotautirokotuksesta, joka on annettu ennen 1.10.2004, ja joka osoittaa, ettδ elδin tδyttδδ edellδ kuvatut vaatimukset (myφs tunnistusmerkinnδn osalta), tδtδ rokotustodistusta voidaan kδyttδδ maahantuonnissa niin kauan, kuin rokotustodistus on voimassa, eikδ elδimelle tarvitse hankkia vielδ lemmikkielδimen todistusta (ns. lemmikkielδinpassia). Tδllφin elδimen mukana on tarvittaessa oltava erillinen elδinlδδkδrin todistus kδsittelystδ ekinokokkoosia vastaan.


















Koirien, kissojen ja frettien tuonti Suomeen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lemmikkieläinpassi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)