KHO:n presidentin Pekka Hallbergin kirja "Oikeusvaltion rakentaminen" julkistettiin Pekingissä


Korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin ”Oikeusvaltion rakentaminen” -kirjan kiinankielinen käännös julkaistiin 10. toukokuuta China World -hotellissa Pekingissä. Lehdistötilaisuus ja sitä seuraava asiantuntijaseminaari päättävät presidentti Hallbergin Kiinan-vierailun 4.-11. toukokuuta, jona aikana hän on esitellyt kirjaa kiinalaisille oikeusviranomaisille, lainvalvojille, tuomioistuinten ja syyttäjälaitoksen edustajille, tutkijoille ja yleisölle Hongkongissa, Shanghaissa ja Pekingissä.

”Oikeusvaltion rakentaminen” -kirja on syntynyt presidentti Hallbergin ja OTK, VTK Päivi Pietarisen yhteistyönä. Kirja on tarkoitettu tukemaan kansainvälistä keskustelua siitä, miten niin suurissa kuin pienissä valtioissa voitaisiin yhdessä pohtia oikeusvaltion periaatteiden kehittämistä. Kiinankielinen laitos on Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tukema, ja Sitran hallituksen jäsenet valtiosihteeri Raimo Sailaksen johdolla osallistuivat lehdistötilaisuuteen Pekingissä. Kirjan on kääntänyt Annikki Arponen ja sen on kustantanut Edita Oy.

Oikeudellisen alan yhteistyö Kiinan kansantasavallan ja Suomen välillä on kehittynyt kymmenen viime vuoden aikana. Vaikka Suomi tunnusti Kiinan kansantasavallan ja solmi sen kanssa diplomaattiset suhteet pian sen itsenäistymisen jälkeen vuonna 1950, oikeusalan yhteyksiä on järjestelmällisesti kehitetty vasta kuluneen kymmenvuotiskauden aikana.

Vakiintuneille vuorovaikutustavoille on luonut pohjaa maiden oikeusministereiden allekirjoittama pöytäkirja oikeudellisen alan yhteistyöstä 12. tammikuuta 1995. Pöytäkirjassa on nimenomaisesti kirjattu tavoitteeksi pyrkimys toimivan oikeusvaltion toteutumiseen ja avoimeen keskusteluun keskeisissä oikeuskysymyksissä. Myös ylimpien tuomioistuinten kesken sekä lainvalvojien, syyttäjien ja prokuraattorilaitoksen edustajien kesken on vakiintunut merkittävä yhteistyö.

Oikeusvaltion rakentamisen ja kansalaisten oikeusturvaan liittyvät kysymykset ovat olleet näyttävästi esillä myös valtiovierailujen yhteydessä, mikä on korostanut oikeusasioiden merkitystä muutoinkin maiden suhteiden kehittämisessä.

Lisätietoja: kielenkääntäjä Mikko Puustinen, Suomen Pekingin suurlähetystö, puh: +86-10-8529 8541, vaihde 106.