Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Georgia sijaitsee Etelä-Kaukasiassa Kaukasus-vuorten eteläpuolella ja sen naapurivaltiot ovat Venäjä, Turkki, Azerbaidzhan ja Armenia.

Asuminen, asunnot

Vuokrattavista asunnoista ilmoitetaan muun muassa englanninkielisissä sanomalehdissä, joita on tarjolla hotelleissa. Asumisen taso on erittäin vaihtelevaa.

Edustustot

Muun muassa seuraavilla valtioilla on edustusto Georgiassa: Ruotsi, Viro, Latvia, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Kreikka, Italia, Alankomaat, Liettua, Puola ja Tshekin tasavalta, USA, Venäjä,  Bulgaria, Romania ja Turkki.
Koska Suomella ei ole edustustoa Georgiassa, Suomen kansalaiset voivat kääntyä Tbilisissä EU-maiden edustustojen puoleen. Suomen passi on haettava lähimmästä Suomen edustustosta. EU-maiden edustustot voivat kuitenkin myöntää passin kadotessa tilapäisen matkustusasiakirjan. 
Saksan suurlähetystö myöntää viisumit Suomeen enintään kolmen kuukauden oleskelua varten. Oleskelulupa yli kolmen kuukauden oleskelua varten on haettava lähimmästä Suomen edustustosta (esim. Kiova, Ankara).
Saksan Suurlähetystö
166 David Agmashenebeli Ave., Tbilisi
puh. +995 32 243 53 99
 

Ilmasto

Georgian länsiosat kuuluvat suurelta osin subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen ja ilmasto on melko lämmin ympäri vuoden. Vuoristoalueilla kesät ovat sateisia ja talvet lumisia. Georgian itäiset alueet sijaitsevat mannermaisen ja  subtrooppisen ilmastovyöhykkeen välissä, missä kesät ovat kuumia ja talvet melko kylmiä. Itä-Georgian vuotuinen sademäärä on puolet läntisten alueiden määristä. Korkeammilla vuoristoalueilla ilmasto on huomattavasti viileämpi. 

Kansalliset vapaapäivät

Juhlapäivät
Uusi vuosi
1. tammikuuta
Ortodoksinen joulu
7. tammikuuta
Ortodoksinen loppiainen
19. tammikuuta
Äitienpäivä
3. maaliskuuta
Naistenpäivä
8. maaliskuuta
Itsenäisyyden palautuksen päivä
9. huhtikuuta
Ortodoksinen pääsiäinen
huhtikuu
Voiton päivä
9. toukokuuta
Pyhän Antreaan päivä
12. toukokuuta
Itsenäisyyspäivä
26. toukokuuta
Pyhän Marian taivaaseen astuminen
28. elokuuta
Svetitskhovloba (ortodoksinen juhla)
14. lokakuuta
Pyhän Yrjön päivä
23.marraskuuta

Liikennekäyttäytyminen

Liikenne Tbilisissä on vilkasta eikä liikennesääntöjä aina noudateta. Tiet maaseudulla saattavat olla heikossa kunnossa ja huoltoasemia on paikoitellen melko harvassa. Georgiassa kelpaa EU-maassa annettu tai kansainvälinen ajokortti. Alkoholin promilleraja on nolla.
Julkinen liikenne on suhteellisen turvallista. Bussit ovat kuitenkin usein hyvin täysiä ja huonokuntoisia. Junalla matkustaminen on pääsääntöisesti turvallista. Esimerkiksi Tbilisin ja Batumin välillä kulkee suhteellisen nykyaikainen ja nopea juna. Erityisesti yöjunissa on hyvä muistaa lukita oman hyttinsä ovi.

Majoitus

Tbilisistä ja Batumista löytyy turistihotellien lisäksi hyvinkin korkeatasoisia hotelleja. Maaseudulla hotellien palvelut ovat vielä suhteellisen kehittymättömiä.

Pankit

Tbilisin suuremmissa hotelleissa on pankki.  Ellei osaa venäjää, niin paikallisissa pankeissa ongelmaksi voi muodostua yhteisen kielen puute. Georgia on vielä pitkälti käteistalous. Luottokortit kelpaavat suuremmissa hotelleissa Tbilisissä ja Batumissa, mutta ei yleensä maaseudulla.

Posti

Posti ja tietoliikenne

Postin kulku on epävarmaa, joten kansainvälisiin kuljetuksiin kannattaa käyttää lähetti- tai kuriiripalveluita.
GSM-matkapuhelimet toimivat Georgiassa pääsääntöisesti hyvin. Myös tietoliikenneyhteydet toimivat etenkin pääkaupungissa hyvin. Useissa hotelleissa ja kahviloissa on tarjolla ilmainen langaton verkkoyhteys ja Tbilisin kaupungin tarjoama ilmainen verkko kattaa osan kaupunkia.

Puhelimet

Puhelinsuuntanumerot: +995, Tbilisi 32, Batumi (8)222

Pukeutuminen

Georgiassa noudatetaan normaaleja bisnespukeutumisen sääntöjä. Kesät ovat kuumia, joten se kannattaa huomioida vaatteiden materiaaleissa.

Ravinto

Georgialainen keittiö on kuuluisa runsaasta pitopöydästään  ja viineistään. Georgiassa viljellään noin 500 eri viinilajiketta. Viininviljelyalueella Kakhetissa miltei jokainen perhe tuottaa omaa viiniään. Pääkaupunki Tbilisistä löytyy runsaasti sekä kansainvälisiä että paikallisia ravintoloita.

Sähkövirta

Georgiassa on sähkövirta 220 V, 50 Hz.

Terveydenhuolto

Georgian terveydenhuolto ei ole länsimaisella tasolla. Erityisen heikkoa se on maaseudulla. Matkavakuutus, joka kattaa myös sairaskotiutuksen, on Georgiassa matkustettaessa erittäin tärkeä. Vakuutuskortilla ei saa suoraan palveluja. 

Valokuvaaminen

Sotilaskohteiden läheisyydessä valokuvaamista kannattaa välttää. Uskonnollisia kohteita kuvattaessa on hyvä pyytää siihen lupa.

Valuutta

Georgian valuuttaa laria ei voi vaihtaa Georgian ulkopuolella. Valuuttaa voi vaihtaa hotelleissa, valuutan vaihtopisteissä sekä pankeissa. Georgia on pitkälti käteisyhteiskunta. Etenkin maaseudulla rahanvaihtomahdollisuudet ovat rajalliset.

Muuta

Georgialainen tapakulttuuri

Georgialaiset ovat lämpimiä ja vieraanvaraisia. Henkilökohtaiset suhteet ovat heille erittäin tärkeitä. Siitä huolimatta kommunikaatio voi joskus olla hyvinkin suoraa. Georgiassa ei pelätä osoittaa tunteita, olivat ne sitten hyviä tai huonoja. Tunteet saattavat mennä faktojen edelle myös liike-elämässä. Jos georgialainen partneri on innokas solmimaan liikesuhteen, hän saattaa antaa tilanteestaan liiankin myönteisen kuvan. Huonojen uutisten yhteydessä on myös varauduttava tutkimaan faktoja tunnekuohun takana.
Georgian yhteiskunta on hierarkkinen, asemaa ja ikää kunnioitetaan. Korkeammassa asemassa olevat tai naiset esitellään ensin. Tervehtiessä ja kommunikoidessa on tärkeää katsoa silmiin, sillä sitä  pidetään rehellisyyden merkkinä. Kättelykierros tehdään aina huoneeseen tultaessa tai sieltä poistuessa. On kohteliasta odottaa, että korkeammassa asemassa oleva tai nainen ojentaa ensin kätensä.
Puhuttelussa käytetään sukunimen lisäksi titteliä. Etunimeä käyttävät pääasiassa ystävät ja perhe. Joskus etunimen perään lisätään "Sir" ("Batono")  tai "Madam" ("Kalbatono"), mikä tekee puhuttelusta muodollisemman. Ulkomaalaisten kanssa tekemisissä olevat georgialaiset saattavat käyttää myös etunimiä, mutta useimmat odottavat, että heitä puhutellaan kohteliaasti sukunimellä. Aloite etunimen käytöstä on varminta jättää georgialaiselle osapuolelle.

Liikesuhteet perustuvat pitkälti henkilökemiaan

Bisneskulttuuri on Georgiassa rennompaa kuin monessa muussa maassa. Maassa noudatetaan normaaleja bisnespukeutumisen sääntöjä. Käyntikortteja vaihdetaan ilman muodollisia rituaaleja. Mikäli  käy Georgiassa usein, niin käyntikortti on hyvä kääntää myös georgiaksi tai venäjäksi.
Tapaamiset alkavat esittäytymisellä,  jolloin vierailija kertoo lyhyesti taustastaan. Ansioluettelon lähettäminen ennen vierailua on myös hyvä tapa.  Ensimmäisessä tapaamisessa keskitytään tutustumiseen, sillä liikesuhteet perustuvat pitkälti henkilökemiaan. Tapaamisissa ei  välttämättä synny päätöksiä, sillä ne tekee useimmiten yrityksen johto. Kokoukset saattavat venyä tai  keskeytyä, eikä sitä pidä ymmärtää kiinnostuksen puutteena.

Rennot pöytätavat

Georgialaiset pöytätavat ovat rennot. Länsimaiset hyvät tavat, kuten käsien pitäminen pöydän yläpuolella ja kyynärpäiden pitäminen pois pöydältä, pätevät myös Georgiassa. Isäntä tekee kaikkensa, jotta vieraat viihtyvät.
Aterialla saatetaan nostaa useampiakin maljoja, joita nostavat sekä isännät että vieraat vuoron perään. Kaikkia ruokalajeja on kohteliasta maistaa mikäli suinkin mahdollista.  Ensimmäisellä kierroksella kannattaa pysytellä pienissä annoksissa, sillä ruokaa on kohteliasta ottaa tarjottaessa lisää. Ruoan jättämistä lautaselle pidetään epäkohteliaana.

Vierailut ja lahjojen antaminen

Lahjoja annetaan pääasiassa jouluna, syntymäpäivinä ja nimipäivinä. Vieraisille mennessä on tapana viedä kukkia tai esimerkiksi suklaarasia. Ulkomaisia makeisia arvostetaan. Alkoholia voi toki lahjoittaa, jos tietää isännän arvostavan tiettyä laatua.
Kukkia annetaan pariton lukumäärä, sillä parillinen kuuluu hautajaisiin. Pientä lahjaa lapsille arvostetaan. Lahjan ei tarvitse olla kallis tai erityisen hienosti paketoitu. Lahjoja ei välttämättä avata antajan läsnä ollessa.