Mikä on sijoittajan poliittinen riski Georgiassa?

Georgian presidentti Mikheil Saakashvili kävi hiljattain Suomessa. Lokakuun 12. päivä järjestetyssä talousseminaarissa hän ja muut georgialaiset esittelivät suomalaisinvestoijille vaikuttavia lukuja maan taloudesta. Vain kuukautta myöhemmin presidentti Saakashvili on keskellä tähän saakka vakavinta sisäpoliittista kriisiään. Perjantaina 9.11. maahan julistettiin hätätila.

Mistä on kyse?

Parhaimmillaan noin 50 000 opposition edustajaa ja kansalaista on osoittanut mieltään parlamentin edessä kantaen banderolleja, joissa lukee "Mishan on mentävä". Poliisin ja mielenosoittajien välillä on ollut yhteenottoja.

Miten tähän jouduttiin Georgiassa, jonka Maailmanpankki nimesi vuonna 2006 parhaimmaksi uudistajaksi ja jonka talouskehitys viime vuosina on ollut kaikkien mittapuiden mukaan vaikuttavaa?

"Samalla kun Georgia on talousreformien alalla suorastaan ylisuoriutunut, niin muut reformit, mukaan lukien demokratiakehitys, eivät ole kulkeneet samaa tahtia taloudellisen kehityksen kanssa", kertoo ulkoministeriön Itä-osastolla Georgia-asioita seuraava hallinnollinen avustaja Marita Maunola.

Suuria haasteita aiheuttavat edelleen muun muassa alueelliset konfliktit sekä köyhyys ja työttömyys.

Oppositio on ollut Georgiassa heikko. Vaalilaki on suosinut enemmistön saanutta puoluetta. 10 oppositiopuoluetta on nyt yhdistänyt voimansa aikaisemmista erimielisyyksistä huolimatta. Oppositio vaatii muun muassa vaalien aikaistamista huhtikuulle.

Maunolan mukaan vielä ei pystytä arvioimaan, tuleeko sisäpoliittisella kriisillä olemaan vaikutuksia ulkomaisiin investointeihin.

"Tilanne kehittyi yllättävän nopeasti. Tulevat vuorokaudet näyttävät, kuinka pitkäaikaisesta kriisistä on kysymys", Maunola mainitsee.

Perjantaina 9.11. Georgian parlamentti päätti julistaa maahan 15 vuorokautta kestävän hätätilan.