OSSE:s ordförande oroad över våldet i Sydossetien i Georgien

Pressmeddelande 107/2008
28.3.2008

Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Ilkka Kanerva uttryckte i dag den 28 mars sin djupa oro över en serie bombexplosioner som inträffat under de senaste dagarna i Sydossetien i Georgien.

Sedan den 28 februari har tre separata bombdåd dödat tre människor och allvarligt skadat minst fem personer. En av de sårade är en fredsbevarare från den internationella fredbevarande styrkans nordossetiska bataljon. Det senaste dådet ägde rum på torsdag kväll i Tskhinvali, där en bomb som fästs vid en bil dödade en kvinna och skadade föraren allvarligt. De skyldiga har ännu inte identifierats.

"Jag sörjer över offren och är djupt oroad över det ökade våldet och den ökade spänningen i regionen", sade Kanerva. "Det är oerhört viktigt att båda parterna återupptar en villkorslös dialog och avstår från alla handlingar och uttalanden som kunde göra situationen mer instabil.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tfn 040 834 6758, utrikessekreterare Päivi Peltokoski, sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, tfn 040 578 6096

 

ETYJ
ulko- ja turvallisuuspolitiikka