Finland fortsätter att stödja UNRWA – medel riktas till att förebygga missbruk

Finlands stöd till UNRWA uppgår till fem miljoner euro per år. Finland börjar använda tio procent av stödet till att stärka organisationens tillsynsåtgärder.

Finland avbröt i januari utbetalningen av det årliga stödet på fem miljoner euro till organisationen för Palestinaflyktingar UNRWA på grund av misstänkta kopplingar till terroristorganisationen Hamas. Finland beviljade i februari ett motsvarande stöd på fem miljoner euro via Internationella rödakorskommittén (ICRC) och Världslivsmedelsprogrammet (WFP). Finland hjälpte också civila i Gaza med fyra miljoner euro i slutet av förra året.

Finland har fått information om två olika FN-utredningar om UNRWA:s situation. Därtill har utrikesministeriet beställt en separat utredning som blev klar nyligen. Utifrån den information som ministeriet fått finns det tydliga brister i UNRWA:s riskhantering, till exempel när det gäller användningen av medel och lokaler.

Misstankarna om stöd till terrorism är allvarliga. Utredningsresultaten har diskuterats med UNRWA, men den slutliga rapporten om de misstänkta kopplingarna till terroristorganisationen Hamas är ännu inte färdig.

UNRWA har gett Finland en bilateral försäkran om att organisationen ingriper i missbruk effektivare än tidigare. UNRWA har också gett EU-kommissionen och Sverige en likadan försäkran.

”Att förbättra UNRWA:s riskhantering, det vill säga att inleda arbetet med att förebygga missbruk och noggrant övervaka verksamheten ger oss i detta nu tillräckliga garantier om att riskhanteringen fungerar så att stödet kan fortsätta. Utbetalningen av stöd till UNRWA kommer alltså att fortsätta”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

”Vi reserverar tio procent av stödet, det vill säga 500 000 euro, för riskhantering. Med pengarna övervakar vi att organisationen följer riktlinjerna för arbetet mot missbruk. Vi förutsätter i fortsättningen också årliga bilaterala diskussioner med UNRWA om hur arbetet med att effektivisera riskhanteringen går framåt”, säger minister Tavio.

Finland fortsätter tillsammans med andra länder att noggrant följa upp utredningarna om UNRWA.

”Jag ser särskilt fram emot slutrapporten från FN:s kontor för intern översyn OIOS. För Finland är det ytterst viktigt att se till att våra pengar inte används för att stödja terrorism. Utredningen tar dock tid och eftersom UNRWA gör ett viktigt humanitärt arbete i Gaza går det inte att på kort sikt byta ut organisationen”, säger minister Tavio.

UNRWA är en humanitär organisation inom FN som har till uppgift att tillhandahålla grundläggande tjänster för palestinska flyktingar, bland annat utbildning, hälsovård och sociala tjänster. Förutom i Gaza och Västbanken arbetar UNRWA också i Jordanien, Libanon och Syrien.

 

Mer information

  • Lauratuulia Lehtinen, enhetschef, enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, utrikesministeriet, tfn +358 46 921 2030
  • Tuomas Tähti, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare, tfn +358295350199
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].