Presidentval förrättas: Brevröstning

Presidentval förrättas i Finland den 28 januari 2024. Beställningstjänsten för brevröstningsmaterialet öppnas den 28 oktober 2023.

Du får rösta per brev från utlandet i allmänna val om du bor eller vistas utomlands under hela förhandsröstningsperioden och på valdagen. Om du som röstberättigad vill rösta per brev ska du beställa brevröstningshandlingarna till utlandet. När du har fått handlingarna ska du rösta och i det ytterkuvert som du har fått posta din röst till centralvalnämnden i din hemkommun eller folkbokföringskommun i Finland. På en beställning får du samtidigt handlingarna för både det första och det eventuella andra valet i presidentvalet.

Beställningstjänsten för brevröstningsmaterialet för presidentvalet 2024 öppnas den 28 oktober 2023. Material för förhandsröstning kan beställas här(Länk till en annan webbplats.).

Det är möjligt att rösta per brev tidigast den 21 december 2023, då kandidaterna och deras kandidatnummer fastställs.

Om det förrättas ett andra val, kan du rösta på en kandidat i det andra valet först efter att resultatet av det första valet är klart och man vet vilka två kandidater som är med i det andra valet. Om du vill rösta i båda valen, ska du alltså två separata gånger rösta och posta brevrösten till Finland. Du kan inte rösta i båda valen samtidigt.

I fråga om det första valet ska brevrösten vara framme hos centralvalnämnden i din hemkommun eller folkbokföringskommun senast fredagen den 26 januari 2024 före klockan 19. I fråga om det eventuella andra valet ska brevrösten vara framme senast fredagen den 9 februari 2024 före klockan 19.