Nobelin rauhanpalkinto Martti Ahtisaarelle

Presidentti Martti Ahtisaari vastaanotti Norjan Nobel-komitean myöntämän Nobelin rauhanpalkinnon 10. joulukuuta.

Martti Ahtisaari Viipurissa 1937 syntynyt Martti Ahtisaari on tällä hetkellä kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia. Kuva: CMI

Crisis Management Initiative ry:n (CMI) tiedotteessa todetaan sen hallituksen puheenjohtajan, presidentti Ahtisaaren olevan erittäin otettu ja kiitollinen palkinnon vastaanottamisesta. ”Uskon palkintoseremonian olevan lämminhenkinen ja välitön. Luulen myös, että se tulee olemaan erittäin koskettava tilaisuus minulle ja puolisolleni”, totesi presidentti Ahtisaari ennen tilaisuuden alkua. Hänen tilaisuudessa pitämänsä puheen pääsanoma oli, että ”Kaikki konfliktit voidaan ratkaista”.

Palkintoseremoniaan osallistunut CMI:n toiminnanjohtaja Kalle Liesinen totesi Oslossa, että Martti Ahtisaaren kaltaista rauhanvälittäjää ei ole maailmassa tällä hetkellä toista. ”On kunnia tehdä yhteistyötä yhden aikamme merkittävimmän diplomaatin ja kansainvälisen virkamiehen kanssa. Martti Ahtisaari on CMI:n työntekijöiden korkeasti arvostama yhdistyksen perustaja, mentori ja ovien avaaja”, Liesinen sanoi.

Eläkkeelle ei aikaa

Presidentti Ahtisaari vaikuttaa aktiivisesti monissa tärkeiksi kokemissaan hankkeissa päähuomion ollessa CMI:n hallituksen puheenjohtajana toimiminen. Hänelle on kuluneen vuoden aikana kertynyt yli 150 matkapäivää kotimaassa ja ulkomailla. Vetäytyminen eläkkeelle ei toistaiseksi kuulu presidentti Ahtisaaren suunnitelmiin. Hän on todennut, että ”Nobelin myötä työtehtävien määrä on kasvanut”.

Presidenttikautensa jälkeen vuonna 2000 presidentti Ahtisaari perusti Crisis Management Initiative ry:n, jonka hallituksen puheenjohtajana hän edelleen toimii. Tässä roolissa hän toimi keväällä ja kesällä 2005 välittäjänä Indonesian hallituksen ja Acehin GAM-liikkeen välisissä rauhanneuvotteluissa. Neuvottelut johtivat rauhansopimuksen solmimiseen elokuussa 2005.

Hän on myös toiminut IRA:n asevarastojen tarkastajana yhdessä Cyril Ramaphosan kanssa (2000) sekä Itävallan ihmisoikeus- ja poliittisesta tilanteesta raportoineen "kolmen viisaan" ryhmän jäsenenä (2000). Syksyllä 2003 presidentti Ahtisaari johti YK:n henkilöstön turvallisuutta Irakissa selvittävää paneelia. Hän on toiminut myös YK:n Afrikan sarven erityislähettiläänä (2003-2005) ja ETYJ:n puheenjohtajan henkilökohtaisena Keski-Aasia -edustajana (2003-2004). Presidentti Ahtisaari on jäsenä itsenäisessä Turkki -komissiossa, joka tutkii Turkin mahdollisuuksia liittyä EU:hun (2004 - ). Vuonna 2007 presidentti Ahtisaari nimitettiin neuvonantajaksi ryhmään, joka etsii parhaita tapoja käsitellä Pohjois-Irlannin menneisyyttä.

Presidentti Ahtisaari toimi 14.11.2005 - 29.2.2008 YK:n pääsihteerin erityisedustajana Kosovon statusprosessissa. Hän toimii myös useiden kansainvälisten järjestöjen ja säätiöiden tehtävissä. Presidentti Ahtisaari on syntynyt 23.6.1937 Viipurissa.

Kolme presidentti Ahtisaaren viimeikaista tv-haastattelua on katsottavissa CMI:n kotisivuilta osoitteesta www.cmi.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

 Juhlapostimerkki

Suomessa julkaistiin myös postimerkki presidentti Ahtisaaren Nobel-palkinnon kunniaksi. Sinisävyisessä merkissä on Ahtisaaren kasvojen ja nimen lisäksi teksti "Nobelin rauhanpalkinto 2009" neljällä kielellä. Merkin on suunnitellut Antti Raudaskoski, jonka mukaan merkin sininen väri viittaa YK:n lippuun, mutta myös Suomen sininen ja valkoinen löytyvät merkistä.