Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin yhteistyön juhlavuosi lähestyy

Pääsihteeri Jagland, EU-delegaation suurlähettiläs Vilén ja EU:n korkea edustaja Mogherini keskustelemassa Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin kymmenenvuotista yhteistyötä juhlistavassa avajaistilaisuudessa.

Euroopan parlamentissa Strasbourgissa 23.11.2016 järjestettiin avajaisseremonia Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin kymmenen vuotta sitten allekirjoitetun yhteisymmärryspöytäkirjan kunniaksi. Yhteisymmärryspöytäkirjan ansiosta EN:n perusperiaatteet ihmisoikeuksista, demokratiasta ja oikeusvaltioperiaatteesta vakiintuivat EU:n ja EN:n yhteisiksi standardeiksi. Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini juhlistavat eurooppalaisten instituutioiden yhteistyötä eri aloittein tulevana vuonna.

Avajaisseremoniassa EN:n pääsihteeri Jagland ja EU:n korkea edustaja Mogherini vaihtoivat näkemyksiään EN:n ja EU:n välisestä yhteistyöstä. He olivat huolissaan kansalaisten heikentyneestä luottamuksesta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Jagland painotti puheenvuorossaan EN:n ja EU:n välistä yhteistyötä populismin, nationalismin ja muukalaisvihan vastustamiseksi. Jaglandin mukaan on tärkeää, että EU liittyisi Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Samoin hän piti tärkeänä EN:n Euroopan sosiaaliseen peruskirjaan kirjattujen sosiaalisten ja taloudellisten oikeuksien tehokkaampaa toteutumista Euroopassa Torinon prosessin kautta. Jaglandin mukaan tällaisella yhteistyöllä pyritään vahvistamaan sosiaalista koheesiota Euroopassa.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Mogherini painotti puheenvuorossaan, että EN:n perusperiaatteiden kunnioitusta on valvottava myös EU-jäsenmaissa. EN:n ja EU:n yhteistyö on hedelmällistä mm. Balkanilla, Itä-Ukrainassa ja Turkissa. EU on merkittävä rahoittaja samalla, kun EN tarjoaa osaamista demokratian, oikeuslaitoksen ja ihmisoikeuksien alueilla rakentaen edellytyksiä pitkäkestoiselle rauhalle.

Avajaisseremoniassa pitivät puheenvuorot Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Ulrike Lunacek, Euroopan parlamentin kansainvälisten asioiden valiokunnan puheenjohtaja Elmar Brok ja EN:n parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja René Rouquet. Keskustelua johti EU-delegaation suurlähettiläs Euroopan neuvostossa Jari Vilén.