Muntlig förhandling i ett ärende som gäller trafikförsäkringsersättning

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 15/2005
18.1.2005




I Europeiska gemenskapernas domstol i Luxemburg ordnas onsdagen den 19 januari muntlig förhandling i ett ärende gällande en finländsk begäran om förhandsavgörande. Det är fråga om högsta domstolens begäran om förhandsavgörande i ett mål som gäller ersättningar som betalas från en obligatorisk trafikförsäkring för fordon.

Det rör sig om en situation där chauffören till det olycksdrabbade fordonet varit berusad och passagerarna trots att de varit medvetna om detta åkt med bilen. Högsta domstolen vill med sin begäran om förhandsavgörande få klarhet i om det strider mot gemenskapens direktiv om motorfordonsförsäkring att ersättningarna till fordonets passagerare nedsätts eller helt förvägras. Enligt trafikförsäkringslagen i Finland är det möjligt att nedsätta beloppet på ersättningen eller förvägra ersättning om passageraren av grov oaktsamhet medverkat till uppkomsten av den personskada han eller hon lidit.

Käranden i huvudmålet anser att full ersättning bör betalas även i ett dylikt fall eftersom den obligatoriska trafikförsäkringen enligt gemenskapens direktiv om motorfordonsförsäkring skall täcka alla personskador för passagerare som uppstått vid användning av fordon.

Finlands regering anser att finsk lagstiftning är överensstämmande med motorfordonsförsäkringsdirektiven.

Följande skede i domstolsbehandlingen är generaladvokatens förslag till avgörande, vars publiceringstidpunkt meddelas separat.


Ytterligare information: chefen för EU-domstolsärenden Tuula Pynnä, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5709












internationell rätt