Minister Paula Lehtomäki till nordiskt-afrikanskt handels- och utvecklingsmöte

Pressmeddelande 18/2005
17.1.2005


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki deltar i ett ministermöte om gemensam handel och utveckling mellan Norden och de afrikanska länderna i Dar es Salaam, Tanzania, den 19-20 januari 2005.

Konferensen, som anordnas gemensamt av de nordiska länderna, har fått namnet Nordiska Afrikainitiativet, och i den deltar alla nordiska länder, de 20 viktigaste påverkarländerna i Afrika, de viktigaste internationella finansinstituten, de viktigaste afrikanska regionala ekonomiska organisationerna samt medborgar-, jordbruks- och industriorganisationer.

Syftet med konferensen är att förtydliga och konkretisera de utmaningar och möjligheter som internationell handel och handelssystemet erbjuder för att främja ekonomisk utveckling i Afrika. ”Ett starkare internationellt handelssystem förutsätter en intensivare dialog mellan industri- och utvecklingsländer. De stagnerade WTO-förhandlingarna kan inte slutföras utan ömsesidigt förtroende. Detta förtroende bör förstärkas mellan alla WTO-medlemmar, men särskilt mellan utvecklings- och industriländer. De afrikanska länderna har en avgörande ställning i detta hänseende. Genom att kombinera de nordiska ländernas resurser kan man påverka effektivare än om man skulle fungera på egen hand”, konstaterar minister Lehtomäki.

Konferensen indelas i tre temaområden: den internationella handelns inverkan på Afrikas ekonomiska tillväxt, handelns möjligheter att påverka uppnåendet av FN:s millenniemål, dvs. en halvering av fattigdomen i Afrika, och möjligheterna och problemen med en avreglering av handeln ur afrikansk synvinkel.

Minister Lehtomäki fungerar som ordförande för konferensens första temaområde. WTO:s generaldirektör Supachai Panitchipakdi håller ett föredrag om den internationella handelns betydelse för de afrikanska ländernas ekonomiska tillväxt i den panel som leds av minister Lehtomäki. ”Avregleringen av handeln är en nödvändig, men som sådan otillräcklig åtgärd för att stärka de afrikanska ländernas ekonomiska tillväxt. Av utvecklingsländerna själva krävs en konsekvent politik för att öka den inhemska produktionen och konsumtionen och locka utländska investeringar”, betonar Lehtomäki.

Minister Lehtomäki och generaldirektör Supachai träffas i Dar es Salaam även före den egentliga konferensen. Avsikten är att man vid detta möte utöver ministermötet i Dar es Salaam även skall diskutera aktuella WTO-frågor, särskilt den pågående Doha-förhandlingsrundan.

Närmare upplysningar: enhetschef Jukka Nystén, tfn (09) 160 55071, tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tfn 040 735 6545.