Centralkriminalpolisen ger inte längre ut listan över saknade

Inrikesministeriet Pressmeddelanden

Centralkriminalpolisen ger från och med i dag inte längre ut listan över saknade finländare efter naturkatastrofen i Asien, eftersom inrikesministeriet i dag kommit fram till att den akuta fasen i eftersökningen av saknade och räddningsverksamheten är över och listan därmed har fyllt sin uppgift. Inrikesministeriet bad centralkriminalpolisen ta bort listan från det öppna nätet Internet så snabbt som det är tekniskt möjligt.

Inrikesministeriet fattade den 30 december ett beslut om att en lista över saknade personer inom området för jordbävningen och den flodvåg som följde efter den kunde publiceras för att rädda människor som befann sig i livsfara. Listan publicerades av centralkriminalpolisen som ansvarar för eftersökning av försvunna personer.

Inrikesministeriet uppmanar alla som har publicerat listan eller listor över saknade att ta bort dem från sina webbplatser. Genom att ta bort listorna skyddas samtidigt de saknade personernas integritet.

Inrikesministeriets polisavdelning har i dag fattat beslut om att centralkriminalpolisen till social- och hälsovårdsministeriet kan överlämna personuppgifterna med personbeteckning och uppgifter om hemort beträffande de finländare som har anmälts saknade.

Gränsbevakningsväsendet har i dag fattat beslut om att gränsöverskridningsuppgifterna i fråga om de personer som återvände från katastrofområdet i Asien kan överlämnas till social- och hälsovårdsministeriet samt statskontoret enligt deras begäran. Uppgifterna få användas endast för att möjliggöra och genomföra de nödvändiga fortsatta åtgärder som förutsätts av de räddnings- och hjälpinsatser som betingas av katastrofen och för att ordna uppföljning.

Närmare information:
kriminalöverinspektör Björn Weckström, centralkriminalpolisen, (09) 8388 6400,
polisöverinspektör Martti Kunnasvuori, inrikesministeriet, (09) 160 42300,
regeringsrådet Esko Koskinen, inrikesministeriet, 0400 938 431, överinspektör Reijo Lahtinen, gränsbevakningsväsendet, 020 410 6603