Utrikesminister Tuomioja träffade Finlands muhammedaner

Utrikesminister Erkki Tuomioja träffade på onsdagen i Helsingfors representanter för de i Finland verkande muhammedanska och arabiska föreningarna. Vid mötet diskuterade man de följder som terrordåden den 11 september haft på världsläget, bl.a för muhammedanernas situation. Minister Tuomioja poängterade vikten av en dialog mellan kulturerna. Han konstaterade att attackerna och därpå följande händelser inte gällde en kamp mellan kulturer eller religioner. Terrorism är brottslighet, och kampen mot denna förenar alla länder och kulturer. Vid sidan av omedelbara åtgärder är det viktigt att ta i tu med de orsaker som ger extrema rörelser livskraft. Sådana orsaker är t.ex. fattigdom och människorättsbrott samt avsaknad av demokrati och rättstat.

Representanterna för de muhammedansak organsiationerna oroade sig för att folk efter terrordåden blivit misstänksamma mot muhammedaner. Det har blivit svårare för dem att få jobb, även i Finland.

Vid mötet behandlade man även fredsprocessen i Mellan-östern, handelsblockaden mot Irak och den humanitära situationen i Afghanistan.

I diskussionen deltog representanter för 12 i Finland registrerade muhammedanska och arabiska samfund och föreningar.





ihmisoikeudet